Tarihte Türk-Ukrayna ittifakları Kiev’de konuşulacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Tarihte Türk-Ukrayna İttifakları

Türkiye ve Ukrayna Karadeniz’in iki yakasında denizden komşu sayılabilecek ülkelerdir. Özellikle Osmanlı Devleti’nin tarihsel sınırlarının bu coğrafyanın içlerine kadar uzanıyor olması ve ortak çıkarlardan dolayı Türkler ve Ukraynalılar birden fazla tarihi olayda müttefik olarak hareket etmişlerdir. Ukrayna’nın meşhur hetmanlarından olan ayrıca Ukrayna milli davasının tarihi kahramanları sayılabilecek Petro Doroşenko, Bogdan Himelnytski, Pilip Orlik, Ivan Mazepa ve son olarak Pavlo Skoropadski bir şekilde Osmanlı Devleti ile işbirliği yaparak birlikte hareket etmişlerdir. Örneğin Osmanlı tarihine altın harflerle yazılan Prut Seferi ve zaferi Osmanlı Padişahı III. Ahmet’in Ukrayna Hetmanı Ivan Mazepa ile gerçekleştirdiği önemli bir ittifakın sonucuydu.

Tarihte Türk-Ukrayna İttifakları adlı panel programında Ukrayna akademik camiasının üç saygın üyesi Prof. Dr. Yurii Koçubey, Prof. Dr. Ferhat Turanlı ve Prof. Dr. Sergii Seheda ortak tarihimizin sadakatle mühürlenmiş ittifaklarını ele alacaklar.

Etkinlik, 27 Kasım Çarşamba günü, saat 15.00’da Kiev Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenecektir.

Турецько-українські союзи в історії

Туреччину й Україну можна вважати сусідами по Чорному морю. Особливо якщо взяти до уваги кордони Османської Імперії, які свого часу простягалися до кордонів Укарїни. Об’єднані спільними інтересами, турки й українці були союзниками в різних історичних подіях. Відомі гетьмани України, Петро Дорошенко, Богдан Хмельницький, Пилип Орлик, Іван Мазепа та Павло Скоропадський співпрацювали з Османською Імперією. Наприклад, перемога у неймовірно важливому для історії Османської Імперії Прутському поході стала можливою завдяки союзу між Падишахом Ахмедом ІІІ та гетьманом Іваном Мазепою.
На заході під назвою “Турецько-українські союзи в історії” поважні українські науковці проф. д-р. Юрій Кочубей, проф. д-р. Ферхад Туранли та проф. д-р. Сергій Сегеда розповідатимуть про союзи нашої спільної історії.

Захід відбудеться 27 листопада, у середу, о 15.00 в Інституті ім. Юнуса Емре в Києві

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com