20 milyon dolarlık anlaşma: Harkov’daki fabrika Türk helikopterlerinin kontrol sistemlerini tedarik edecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna şirketi FED’e ait Harkov fabrikası, Türk helikopterleri için uçuş kontrol sistemi üniteleri ve hidrolik sistemleri üretecek. Şirket, helikopterler için ilgili birimlerin geliştirilmesi ve tedariki için Türkiye ile bir sözleşme imzaladı.

Şirketin Facebook’taki basın servisi tarafından Türkiye’deki IDEF-2021 Uluslararası Savunma Fuarı sırasında FED, helikopterler için yeni ekipman tasarımı ve üretimi için bir sözleşme imzaladı.” denildi.

Konunun helikopter kontrol sistemlerinin geliştirilmesi ve üretimi ile ilgili olduğunu belirten şirketin yönetim kurulu başkanı, Ukraviaprom derneği başkanı Viktor Popov “Bir yıl içinde geliştirme ve teslimat. Bunlar helikopter uçuş kontrol sistemi ve hidrolik sistemlerin birimleridir.” diyerek şirketin bu yıl Türk ortaklarla üç sözleşme imzaladığını da sözlerine ekledi.

Popov “İki sözleşme helikopter sorunlarıyla ilgili. Ayrıca beşinci nesil bir savaş uçağı olan TF-X (Deneysel Türk Savaş Uçağı) programına katılıyoruz. Aynı zamanda çok büyük bir iş, çok sıkı teslim tarihleri var. Geliştirmesi ve teslimi önemlidir. Bu, mühendislerimizin, teknoloji uzmanlarımızın, üretimimizin tam boyutlu bir işyükü ile dolu olacağı anlamına geliyor.” dedi.

FED şirketinin başkanına göre, Harkov FED’in Türk ortaklarla yaptığı üç sözleşmenin toplam bedeli 20 milyon doları aşıyor.

FED şirketi, havacılık, uzay ve genel makine yapımı birimlerinin geliştirilmesi, üretimi, bakımı ve onarımı konusunda uzmanlaşmış, Ukrayna’nın önde gelen kuruluşlarından biridir. FED’in uçuş kontrol sistemleri, uçak ve helikopterlerin güvenliği için kritik öneme sahiptir. FED ürünlerinin %60’ından fazlası ihraç edilmektedir. Şirketin ürünleri Avrupa Birliği, Çin, Güney Kore, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerine tedarik edilmektedir. Şirket, uçak endüstrisinde ortak projeler gerçekleştirmek için ABD, Kanada, Brezilya ile aktif olarak işbirliği yapmaktadır.

Ukrayna’da 2020 yılı emlak vergileri ödemesi Ağustos sonuna kadar yapılmalıdır

TF-X (Turkish Fighter Experimental), Türk havacılık şirketi TAI tarafından geliştirilen beşinci nesil bir savaş uçağı projesidir. Mayıs 2013’te İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı IDEF-2013’te üç olası tasarım seçeneği sunuldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com