Ukrayna’da 2020 yılı emlak vergileri ödemesi Ağustos sonuna kadar yapılmalıdır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalılar, Ağustos 2021’in sonuna kadar emlak (daireler ve evler) vergisini ödemelidir, aksi takdirde % 10 ve % 20 oranında geç ödeme cezası eklenecektir. Emlak vergisi, alanı belirlenen normu aşan miktarı için konut sahipleri tarafından ödenmek zorundadır.

daire fiyatları

Vergi sadece “ekstra” alan için hesaplanır. Ve Vergi Kanunu’nda bir daire için “ekstra” alan, 60 metrekareyi aşan; bir ev için ise 120 metrekareyi aşan miktardır. Hem ev hem de daire varsa, “norm” 180 metrekareye çıkar.

Vergi tutarı, son bir yıl içindeki asgari ücretin %1.5’i kadardır. Şu anda her metrekare için 70.8 UAH. Eğer 90 metrekare daireye sahipseniz, bu durumda, “ekstra” 30 metrekare için ödeme yapmanız gerekir: 2,100 UAH.

Daire parçalara ayrılırsa ve birkaç kişi sahip olarak kabul edilirse, her biri için “norm” ayrı ayrı uygulanacaktır. Örneğin 100 m2 alana sahip bir ev, eşler arasında eşit olarak sahipliği varsa, bunun için ödeme yapmak gerekmeyecektir.

Kurallara göre, 1 Temmuz’a kadar adres kaydına hem vergi tutarını hem de ödeme ayrıntılarını içeren bir vergi makbuzu gelmelidir. Ancak böyle bir makbuz gelmezse, bu verginin ödenmesi gerekmeyeceği anlamına gelmemektedir.

Eğer daire veya eviniz belirtilen normu aşıyorsu, ancak bir makbuz almadıysanız, kayıt yerinizdeki vergi dairesinde, konutunuz için ödeme yapmanız gerekip gerekmediğini ve nasıl makbuz alacağınızı netleştirebilirsiniz. 2020 yılı vergisinin 2021 yılında ödendiğini de dikkate almakta fayda var. Eğer evi yakın zamanda almışsanız, vergisi seneye gelecektir.

Kanun, vergiyi zamanında ödemeyi reddedenlere para cezası uygulanmasını belirler (yani, makbuzun alınmasından itibaren 60 gün içinde veya en geç 1 Eylül) tarihlerinde olmak üzere:

  • ödeme 30 güne kadar ertelenirse, borcun% 10’u para cezası;
  • ödeme 30 günden fazla ertelenirse, borcun% 20’si para cezası.

Kayıtlı olduğu vergi dairesine parası olmadığı için ödeme yapamayacağını belirtenler için, mali durumlarını kanıtladıklarında taksitli uygulama da yapılmaktadır.

Ek olarak örneğin, bir köyde bile olsa ve büyük bir ev varsa (500 metrekare üzeri ev veya 300 metrekare üzeri daire) vergiye ek olarak 25.000 UAH lüks ev vergisi de ödemeniz gerekecektir.

Ukrayna’da yumurta üretimi azalırken, fiyatlar hızla artışa geçiyor

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com