Zelenskiy, tahıl girişiminin çalışmalarını Ukrayna, Türkiye ve BM ile üçlü bir formatta sürdürmeyi teklif ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Durum daha da zorlaşıyor. Rusya Federasyonu cephede saldırılarını artırıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, BM Genel Sekreteri ile telefon görüşmesine hazırlandığını duyurdu. Ukrayna’nın, BM ve Türkiye ile birlikte tahıl koridorunun işletilmesi ve kontrolleri yapabileceklerini belirtti.

Yayınladığı video mesajında Sayın BM Genel Sekreteri ile bir görüşme hazırlıyoruz. Ukrayna’nın konumu her zaman mümkün olduğu kadar net olmuştur ve olacaktır: hiç kimsenin herhangi bir ulusun gıda güvenliğini yok etme hakkı yoktur. Eğer Kremlin’de bir yerlerde bir grup insan Mısır’da veya Sudan’da, Yemen’de veya Bangladeş’te, Çin’de, Hindistan’da, Türkiye’de, Endonezya’da, gıdanın masalarda olup olmayacağına karar verme haklarına sahip olduklarına inanıyorsa, şantajın kimseye izin verilmediğini dünya gösterebilir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres’e, Karadeniz Tahıl İnisiyatifi veya benzerinin çalışmalarını üçlü bir formatta, en güvenilir şekilde sürdürme önerisiyle resmi mektuplar gönderdim. Ukrayna, BM ve Türkiye Gıda koridorunun işletilmesini ve gemilerin denetlenmesini ortaklaşa sağlayabiliriz. Bu tüm dünya için gerekli” dedi.

Saldırganlığın ilk gününden itibaren Rusya’nın, Karadeniz ve Azak Denizlerinde serbest seyrüseferi yok ettiğini, limanları, tahıl terminallerini füzeler ve insansız hava araçlarıyla vurduğunu belirten Zelenskiy “Bunun tek olası sonucu, gıda pazarlarının istikrarsızlaşması, gıda ithalatına kritik derecede bağımlı olan ülkelerdeki sosyal kaos. Ukrayna gıdaları 400 milyon insan için temel güvenliktir” dedi.

Zelenskiy, “Geçen yıl dünya, Rusya’nın gıda güvenliğine yönelik tehdidine doğru tepki verdi: Türkiye ve BM ile birlikte Karadeniz Tahıl Girişimi’ni başlattık. Sonuçları söylüyor: 45 ülkeye yaklaşık 33 milyon ton tarım ürünü ihraç edildi. Hacimlerin %60’ı Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Kenya, Etiyopya, Somali, Sudan dahil olmak üzere Afrika ülkeleri ve Asya’ya ve ayrıca Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Irak, Lübnan, Yemen.” diye ekleyerek Ukrayna’nın yaptığı gıda ihracatının Yemen ve Somali gibi ülkelerde hayat kurtarmaya imkan vermesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Gerekirse bu çözümün Rusyasız olacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı “Herkesin istikrara hakkı var. Afrika’nın istikrara hakkı var. Asya’nın istikrara hakkı var. Avrupa’nın her türlü istikrara hakkı var. Bu nedenle, hepimiz güvenliği için Rus çılgınlığından korunmak ve Karadeniz Tahıl Girişimi ile ilgilenmeliyiz. Bu, gelecekte de çalışabilir ve çalışmalıdır: eğer Rusyasızsa, o zaman Rusyasız” dedi.

Ona göre, Türkiye ve BM ile imzalanan tahıl ihracatına ilişkin anlaşma “geçerliliğini koruyor”.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com