Ukrayna Almanya gibi bölünecek mi? Klimkin, Batı’nın perde arkasında tartıştığı konuyu dile getirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Batı’daki uzman çevrelerde, Ukrayna’nın ülke tamamen özgürleşene kadar ve yalnızca Kiev tarafından kontrol edilen topraklarla NATO veya Avrupa Birliği’ne katılabileceği teorik bir senaryo tartışılıyor. İşgal altındaki topraklar “gri bölgeye” dönüşecek.

Bu görüş, 2014-2019 yıllarında Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin tarafından Obozrevetal ile yapılan özel bir röportajda ifade edilmiştir. Bu senaryo, “askeri veya başka bir durumdan kaynaklanan belirli bir duraklama olması durumunda” güncellenebilir.

Diplomata göre, Batılı uzmanlar, siyaset ve iş çevrelerinde Ukrayna ile ilgili çeşitli senaryolar tartışılıyor ve bunlardan bazıları Ukraynalıları memnun edemiyor. Özellikle, bu seçeneklerden biri, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Batı ve Doğu olarak bölünmesine benzer.

Klimkin, “Almanya ile aynı olmayan ancak bir dereceye kadar benzer bir varyanttan bahsediyoruz.” dedi.

Ona göre, herhangi bir “Ukraynalı politikacının” Rusya ile “halkımızı, topraklarımızı reddederek” böyle bir anlaşma imzalayacağı bir durumu hayal etmek imkansız.

Klimkin “İnanıyorum ki yakın gelecekte klasik bir barış anlaşmamız olmayacak, bazı müttefiklerimiz bize baskı yapıp: hadi bir şeylerden vazgeçelim, sonra üzerinize mutluluk şeklinde bir şeyler düşecek, örneğin , NATO veya AB üyeliği” dedi.

Diplomat aynı zamanda, “bir noktada, askeri bir durumdan veya başka bir durumdan kaynaklanan belirli bir duraklama olursa, NATO’nun veya buna göre AB’nin yalnızca kontrollü bölgelere genişletilmesine karar verilme ihtimalini de dışlamadı: “Bu, elbette, savaşın ilerleyişine, müttefiklerimizin yardımına, riskleri artırma isteğine -onların ve bizim tarafımızdan- ve daha pek çok şeye bağlı olacaktır. Bugün bu teorik bir tartışmanın, pratikte bir referansı yok, ancak bu, Batılı uzmanlar topluluğunda tartışılan seçeneklerden biri” diye özetledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com