Avrupa Parlamentosu, Lahey mahkemesini Lukaşenko için tutuklama emri çıkarmaya çağırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa Parlamentosu, Lahey mahkemesini Lukaşenko için tutuklama emri çıkarmaya çağırdı

18 Temmuz’da Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi, AB’nin Belarus ile ilişkileri hakkında yeni bir rapor kabul etti. Milletvekilleri, Aleksandr Lukaşenko rejiminin kendi halkına karşı sürekli uyguladığı baskıyı ve sistematik insan hakları ihlallerini kınayarak UCM’yi Lukaşenko için tutuklama emri çıkarma olasılığını düşünmeye çağırıyor.

Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin raporunda milletvekilleri, Beyaz Rusya’nın Ukrayna’ya verilen zarardan ve Ukrayna’da işlenen suçlardan, rejimin çocukların yasadışı naklindeki rolü de dahil olmak üzere sorumlu olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle, AB kurumlarını ve üye devletleri, insanlığa karşı suçlar ve soykırımdan sorumlu Belarus siyasi ve askeri liderlerinin yargılanmasını sağlamak için uluslararası düzeyde gerekli tüm adımları atmaya çağırıyorlar.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova için tutuklama emri çıkarmış olduğundan, Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri UCM’yi Aleksandr Lukaşenko için de benzer bir tutuklama emrini değerlendirmeye çağırıyor. Avrupa Birliği Konseyi’ne göre, AB yaptırımlarına maruz kalan Belaruslular ve Rusların listesini de genişletmelidir.

Litvanya sözcüsü Piatras Aušträvičius oylamadan sonra, “Lukaşenko rejimi, Belarus halkına karşı benzeri görülmemiş bir iç baskıda yer aldı ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşında suç ortağı oldu. Bu nedenle AB’nin Belarus’a yönelik stratejisi, Lukaşenko rejiminin suçlarını dikkate almalı, sorumluluk almalı ve işbirliği içinde olmalıdır. Belarus demokratik güçleriyle birlikte gerekli çözümleri bulun ve Belarus halkının Avrupa’daki özgürlük ve bağımsızlık özlemlerinin gerçekleştirilmesi için kararlı adımlar atın” dedi.

Yetkililer Belarus’ta avukatlar, sendikacılar, gazeteciler ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere yaklaşık 1.500 siyasi mahkumun parmaklıkların arkasında olduğu raporda, haksız yere hapsedilen herkesin serbest bırakılması çağrısında bulunuluyor ve 300.000’den fazla Belaruslu’nun ülkeyi baskı nedeniyle terk ettiğine dikkat çekiliyor..

Avrupa Parlamentosu Üyeleri, Beyaz Rusya’nın Moskova’ya siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel bağımlılığının ülkeyi fiilen Rus komutası altında taktik nükleer silahlara da ev sahipliği yapan fiili bir uydu devlet haline getirdiğine de dikkat çekiyor.

AB’yi, Lukaşenko rejimi ile Rusya arasında, ülkenin egemenliğini Belarus halkının iradesine karşı bırakan hiçbir anlaşmayı tanımamaya çağırıyorlar.

Rapor ayrıca, Wagner Grubu militanlarının yakın zamanda Beyaz Rusya’ya gelişinin , Ukrayna’nın yanı sıra Beyaz Rusya’nın AB komşuları ve genel olarak AB için yeni potansiyel güvenlik riskleri oluşturduğunu belirtiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com