Zelenskiy: Rusya yeni bir saldırıya hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya ile müzakerelere dair tek şart var: Rusya, Ukrayna topraklarından çekilmeli

Ukrayna ordusu cephedeki durumu istikrara kavuşturmayı başardı. Ancak Rusya Federasyonu’nun yakın gelecekte yeni bir taarruz yapması muhtemeldir.

Zelenskiy CBS News’e verdiği röportajda baharın yaklaşmasıyla cephedeki durumun istikrara kavuştuğunu; ancak kış aylarının Ukrayna ordusu için oldukça zorlu geçtiğine vurgu yaparak “Durumu istikrara kavuşturduk. Topçu mühimmatı ve çeşitli silahlarda yaşadığımız eksiklik iki veya üç ay öncesine göre daha iyi. Rus tarafı kesinlikle çok büyük bir karşı saldırıda bulunamadı ve başarılı olamadı.” dedi.

Rus ordusunun Ukrayna’daki bazı şehir ve köyleri tamamen yok etmeyi başardığını kaydederek “Mermilerimiz, top mermilerimiz ve pek çok farklı şeyimiz yoktu” dedi.

Ancak Ukrayna ordusu, önümüzdeki aylarda beklenen bir başka büyük Rus saldırısına karşı kendisini savunmaya hazır değil.

Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın artık yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti. Sonuçta Mayıs ayı sonunda veya Haziran ayında yeni bir Rus saldırısı bekleniyor.

Zelenskiy, “Ve bunun için sadece hazırlanmaya ihtiyacımız yok, sadece durumu istikrara kavuşturmaya da ihtiyacımız yok, çünkü bazen ortaklarımız durumu istikrara kavuşturduğumuz için çok mutlu oluyor. Hayır, şimdi yardıma ihtiyacımız olduğunu söylüyorum.” dedi.

Bu topçu yıpratma savaşında Rusya Federasyonu, yalnızca daha fazla sayıda ateşli silah nedeniyle değil, aynı zamanda daha uzun menzilli hasar nedeniyle de bir avantaja sahip.

“Bahmut, Avdiivka, Lisiçanck, Soledar ve benzeri yerlerde düşmanla savaşmak çok zordu” dedi.

Ayrıca Zelenskiy, Gazze Şeridi’ndeki savaşın dünyanın dikkatini ve ABD yardımını Ukrayna’dan uzaklaştırdığını kabul etti.

Zelenskiy, Ukrayna’nın kaybetmesi halinde Putin’in burada durmayacağı konusunda uyardı. Rus savaşının “hem Avrupa’ya hem de ABD’ye ulaşabileceğini” belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Zelenskiy, “Onun için (Putin), biz Rusya Federasyonu’nun uydusuyuz. Şu anda biziz, sonra Kazakistan, sonra Baltık ülkeleri, sonra Polonya, sonra Almanya, en azından Almanya’nın yarısı.” dedi.

Ona göre Putin eski SSCB’yi, onun imparatorluk ihtişamını ve coğrafi sınırlarını yeniden canlandırmaya kararlı.

Ukraynalı lider, “Yarın bile füzeler her ülkeye ulaşabilir” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı, “Bu saldırganlık ve Putin’in ordusu Avrupa’ya gelebilir ve ardından ABD vatandaşları, ABD askerleri Avrupa’yı savunmak zorunda kalacak çünkü onlar NATO üyesi” dedi.

Ukrinform’un bildirdiği gibi, Karadeniz’deki gemilerin kaybının ardından Rusya, Karadeniz Filosunun bir kısmını Novorossiysk’e yeniden konuşlandırıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com