Zelenskiy: Kırım’ın işgali konusunda bir müzakere platformu oluşturulacak!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Kırım’ın işgalden arındırılması konusunda altı yıl içinde tek bir müzakere platformunun oluşturulmadığını belirterek, bu durumun değiştirilmesi için söz verdi.

Vladimir-Zelenskiy

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın basın servisine göre Euronews ile yaptığı röportajda Zelenskiy “Normandiya müzakere süreci çerçevesinde Rusya, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin işgalinin kaldırılması konusunu tartışmak istemiyor ve altı yıl içinde yarımadanın Ukrayna kontrolüne geri dönüşünü kolaylaştıracak tek bir etkili müzakere platformu oluşturulmadı. Ancak mevcut Ukrayna hükümeti bunu değiştirmek için çalışacak.” dedi.

Devlet başkanı, Kırım’daki durumun Donbass’tan daha karmaşık olduğunu belirterek, görüşmelerde Normandiya formatında “Kırım meselesini” gündeme getirdiğini, ancak Rusya’nın bunu tartışmayı reddettiğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, “Ama Kırım bizim toprağımız, onu geri alacağız.” dedi.

“Açıkçası, bu konunun gündeme getirilebileceği güçlü bir platform olmadığı görüşünü net olarak ifade edebilirim. 6 yıldır böyle bir platformun oluşmadığına inanıyorum. Ortaklarımıza minnettarım ve yaptırımlara devam ediyorlar. Bu konuda sadece Avrupa’nın değil, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler de yardım ediyor. Bunun dışında birşey henüz yok, başka bir şey mi yapacağım? Evet.” dedi.

Devlet başkanı ayrıca, kendisi için Kırım’ın işgalinin kaldırılmasının Donbass’ın geri dönüşü ile aynı öncelikte olduğunu kaydetti.

“Bu konular arasında fark görmüyorum. Doğudaki durumdaki tek fark orada insanların ölmesidir, bu nedenle kişisel olarak benim için bu insan faktörü nedeniyle elbette (Donbass’ta barışın yeniden sağlanması meselesi) ilk sırada yer alıyor. Her iki bölge de bizimdir ve geri dönmesi için göstereceğimiz çaba eşit seviyededir.” dedi.

Ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı’na göre, işgal altındaki Kırım yarımadasının kolayca teslim olmasına izin verenler sorumlu tutulmalıdır.

Devlet başkanı, “Kırım’ı vermek imkansız. Bu büyük bir sorun. Ama bugün bunun nasıl olduğu konusunda konuşup gerekeni yapmıyoruz. Eminim ki bir gün bundan herkes sorumlu olacak. Pek çok kişi buna dahil oldu.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com