Zelenskiy babalar için doğum izni yasasını imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Verkhovna Rada’nın 15 Nisan 2021’de kabul ettiği 1401-IX sayılı “Anne ve Babaya Eşit Fırsatlar Sağlanmasına İlişkin Ukrayna’nın Bazı Yasama Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı’nın basın servisi tarafından bildirildiğine göre “Yasa, işi aile sorumluluklarıyla birleştirmede kadın ve erkeklere eşit fırsatlar sağlamayı amaçlamaktadır. Özellikle babanın ebeveyn izni hakkını kısıtlayan yasal boşluklar giderilmektedir.” denildi.

Daha önce olduğu gibi. Çocuğun gerçekten bebeğe bakan babası, büyükannesi, büyükbabası veya diğer akrabaları için izin, annenin kararnamesi bitmeden işe gittiğine dair çalışma veya çalışma yerinden alınan bir belgeye dayanılarak sağlanmıştır.

Yasa nasıl işleyecek?

Yasa yeni bir tür izin getiriyor: bir çocuğun doğumunda 14 takvim gününe kadar olan ve masrafları işveren tarafından ödenen bir kerelik izin verilebilecek.

Bu izin yalnızca bir kişiye verilecektir: karısı bir çocuk doğurmuş olan bir koca; çocuğun annesi ile evli değilse ancak birlikte yaşıyorsa çocuğun babası; büyükanne, büyükbaba veya çocuğun gerçekten ona bakan başka bir yetişkin akrabası olabilir.

Yasa ayrıca, çocuk üç yaşına gelene kadar ebeveyn iznini, her ebeveynin eşit hakkı olarak tanımlamaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com