Zelenskiy, organize örgüt liderlerine cezai sorumluluk getirmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Verkhovna Rada’ya “yasal hırsız” statüsüne sahip kişiler için cezai sorumluluk getirecek “Organize suç örgütleri tarafından işlenen suçların sorumluluğu konusunda Ukrayna’nın Ceza Yasasını Değiştirme Hakkında” adlı bir yasa tasarısı sundu.

Delo.ua’nın verdiği habere göre, açıklayıcı notta belirtildiği üzere, Ukrayna’da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması, devletin vatandaşların hak ve menfaatlerini korumasına, toplumun sürdürülebilir kalkınmasına, ayrıca Ukrayna’nın ulusal ve kamu güvenliğine yönelik olarak, vatandaşların hak ve menfaatlerine önemli bir tehdit teşkil eden organize suçla mücadelede önemli değişiklikler gerektirmektedir.

Bakınız: Zelenskiy, ısı tarifelerinde % 50 oranında bir indirim yapılacağını duyurdu

Belgede “Organize suç ve bu tür bir örgütlenme ve liderlik yürüten “yasal hırsız”lar, eski SSCB ülkeleri için Ukrayna’da tipik bir suç ortamı teşkil ederler; katı bir davranış kuralları, istikrarlı ceza gelenekleri ve yüksek düzeyde bir örgütlenme varlıkları ve hiyerarşileri ile karakterize edilir” denildi..

Daha önce, Ulusal Polis memurları, “Tengo Piterski” ya da “Tengo Galski” (gerçek ismi Tengiz Çaraya) olarak adlandırılan, Rivne bölgesinde bir yasal hırsızı gözaltına aldı.

Yasal hırsız nedir?

Yasal hırsız (Rusça: вор в зако́не, vor v zakone), eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve yurtdışındaki ilgili diasporalarda organize suç ortamında elit bir konuma sahip ve alt düzeydeki üyeler üzerinde gayri resmi yetkisi olan profesyonel suçluların sahip olduğu bir unvandır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com