Ukrayna’nın yatırım cazibesi endeksi 2013 seviyesine geriledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2020’nin ikinci yarısında Ukrayna’nın yatırım cazibesi endeksi 5 üzerinden 2.40 puana düştü, bu da Avrupa İş Birliği (EBA) yabancı ve Ukraynalı şirket-üye başkanlarının ruh hallerinde benzeri görülmemiş bir bozulmaya işaret ediyor.

EBA tarafından derneğin web sitesinde yayınlanan bir uzman araştırmasına göre, bu kadar düşük bir endeks 2013 yılından bu yana ilk kez kaydedildi .

Araştırmaya göre, şirketlerin CEO’larının % 78’i Ukrayna’daki mevcut yatırım ortamını olumsuz buluyor. Yöneticilerin % 16’sı yatırım ortamını nötr bulurken sadece % 6’sı yatırım ortamını olumlu olarak değerlendirmektedir.

Yöneticilerin % 66’sı son altı ayda iş ortamında kötüleşme olduğunu söylerken, % 29’u yatırım ortamının değişmediğine inanıyor. Sadece % 5’i yatırım ortamının iyileştiğini belirtti.

Ankete katılan CEO’ların yalnızca % 10’u Ukrayna’daki yatırım ortamının önümüzdeki altı ayda iyileşeceğini umuyor. % 45’i durumun aynı kalmasını beklerken, % 45’i Ukrayna’da iş yapma koşullarının kötüleşeceğinden emin.

Yöneticilerin yarısı (% 50) önümüzdeki altı ay içinde yatırımcıların Ukrayna’ya girmesinin kârlı olmayacağına inanırken, % 12’si ters görüşte. % 38’i ise bu konuda kararsız.

Görüşülen şirket yöneticileri, Ukrayna ekonomisinin gelişmesine yönelik olumlu faktörler arasında, karantina kısıtlamaları, kontrollü enflasyon, NBU indirim oranındaki düşüş, ulusal para biriminin istikrarlı seyretmesi, arazi piyasasının liberalleşmesi ve elektronik devlet hizmetlerinin başlatılmasının ardından hızlı bir ekonomik iyileşme olduğunu belirtti.

Ankete katılanlar, olumsuz faktörleri yargı krizine ve hukukun üstünlüğünün olmamasına, yolsuzlukla mücadelede ilerleme sağlanamamasına, gölge ekonominin önemli bir büyüklükte olmasına, kısıtlayıcı önlemlerin alınmasına, vergi mevzuatının istikrarsızlığına, Anayasa Mahkemesi çevresindeki duruma, IMF ile işbirliğinin sona ermesi tehdidine, vergi hizmetiyle gümrük, düzenleyici ve kanun uygulayıcı kurumlar. arasındaki etkileşimlerin karmaşıklığına bağladı.

EBA, 2020’nin ilk yarısında Ukrayna’nın yatırım cazibesi endeksinin 2.51 puan olduğunu da hatırlattı. Araştırma, EBA tarafından Vasil Kisil & Partners hukuk firması ile birlikte yürütülmektedir.

  • 11 Temmuz 2018’de, EBA tarafından ankete katılan girişimcilerin üçte birinden fazlası (% 34), Ukrayna’daki yatırım ortamının önümüzdeki 6 ayda iyileşeceğine olan güvenini ifade etti .
  • 2 Temmuz 2019’da Ukrayna’nın yatırım çekicilik endeksinin göstergesi 2016 seviyesine geriledi, 5 üzerinden 2.85 puan ile negatif düzlemde olduğu görüldü.
  • 2 Temmuz 2020’de 2020’nin ilk yarısında yatırım cazibe endeksi beş üzerinden 2.51 puan oldu ve olumsuz düzlemde olmaya devam ediyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com