Ukraynalıların yüzde 39’unun yalnızca yiyecek satın almaya yetecek parası var (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalıların yüzde 39'unun yalnızca yiyecek satın almaya yetecek parası var (anket)

Aralık 2023’te yapılan bir anketin sonuçlarına göre, ankete katılan Ukraynalıların %10’u gerekli ürünler için bile paralarının olmadığını, %39’u ise yalnızca yiyecek ve ucuz şeylerin satın alınması için paralarının yeterli olduğunu söyledi; bu da kabaca Haziran 2021’deki duruma karşılık geliyor.

Demokratik Girişimler Vakfı tarafından Razumkov Merkezi ile birlikte 8 – 15 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen ülke çapındaki sosyolojik araştırmanın sonuçlarına dair raporda “Tam ölçekli saldırganlığın başlamasından sonra kişinin kendi ailesinin maddi refah düzeyini değerlendirirken, zar zor geçimlerini sağladıklarını söyleyen vatandaşların oranı, gerekli ürünler için bile yeterli paranın bulunmadığını gösteriyor. Haziran’da %9 olan bu kişilerin oranı Aralık 2023’te %10 olarak ölçüldü ve şu anda istatistiksel olarak 2021 ortası rakamından önemli bir farklılık göstermiyor.” denildi.

Sosyologların belirttiği gibi, Haziran 2021 ve Aralık 2023’te, yalnızca yiyecek ve gerekli ucuz eşyaları satın almak için yeterli paraya sahip olduklarını söyleyenlerin payları istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiyor (sırasıyla %38 ve %39).

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

“Genel olarak hayata yetecek kadar var ama mobilya, buzdolabı, televizyon gibi dayanıklı malların alımı zaten zorluk çıkarıyor” yanıtını verenlerin oranı sırasıyla %44 ve %42, “iyi yaşıyoruz ama henüz bazı alımları gerçekleştiremedik (bir daire, araba vb. satın almak için)” diyenlerin oranı sırasıyla %6 ve %7.

Ancak Haziran 2021’de ankete katılanların %0.9’u “neredeyse istediğimiz her şeyi almaya gücümüz yetiyor” cevabını verirken, şu anda hiçbir katılımcı böyle bir cevap vermedi.

Sosyal anket sırasında 18 yaş ve üzeri 2019 katılımcıyla görüşme yapıldı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com