Politico: Batı gizlice stratejisini değiştirdi ve Ukrayna’yı Rusya ile müzakereye zorluyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kamuoyundaki söylemlere rağmen Washington ve Brüksel, zafere ulaşmak için değil, Kiev’in gelecekteki müzakere pozisyonu üzerinde çalışıyor

Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı yardımla ilgili sorunların ortasında , Joe Biden yönetimi ve Avrupalı yetkililer Ukrayna’ya yönelik destek stratejilerini sessizce değiştiriyor ve vurgularını Rusya’ya karşı tam bir zafer kazanmaktan savaşı sona erdirmeye yönelik olası müzakerelerde Kiev’in konumunu iyileştirmeye kaydırıyor.

Bir Beyaz Saray yetkilisi ve Washington’da çalışan Avrupalı bir diplomatın kimliğinin gizli kalması kaydıyla Politico‘ya söylediğine göre, bu tür barış görüşmeleri muhtemelen Ukrayna topraklarının bir kısmının Rusya’ya devredilmesi anlamına gelecektir.

Beyaz Saray ve Pentagon’un hala Rus ordusunun Ukrayna’dan tamamen çıkarılması gerektiği konusunda açıkça ısrar ettikleri, ancak bölgeleri kurtarma girişimlerinden vazgeçerek stratejik savunmaya geçme ihtiyacını gizlice Kiev ile tartıştıkları belirtiliyor. Bu çabalar arasında hava savunmasının güçlendirilmesi ve savunma tahkimatı inşa edilmesi de yer alıyor. Ayrıca Biden yönetimi Ukrayna’nın kendi savunma sanayisinin hızla canlanmasına odaklanmış durumda.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Putin’in olası hamlesini öngören bir çalışmanın yazarlarından biri olan ABD Ordu Savaş Koleji’nden istihbarat uzmanı Anthony Pfaff, “Savunma pozisyonuna geçiş büyük olasılıkla Ukraynalıların kaynakları korumasına olanak tanıyacak, Rusya’nın gelecekteki Ukrayna’nın işgali ilerlemeleri ise pek olası görünmeyecektir” dedi.

Washington’da bulunan Avrupalı bir diplomat, Avrupa Birliği’nin aynı zamanda Ukraynalıları Moskova ile müzakere için en iyi konuma getirmek amacıyla Ukrayna’nın NATO üyeliğini hızlandırmak istediğini söyledi.

Politico, stratejik durumu gözönünde bulundurarak “Ukraynalıların Putin’e ne kadar direnebilecekleri konusunda kamuoyunda bir tartışma yürüttüğünü” belirtiyor.

Politico “Ukrayna’nın hem asker hem de silah sıkıntısı çekmesi nedeniyle Zelenskiy’nin Moskova ile herhangi bir yeni görüşme yapmayı reddetmesi, ülke içinde giderek daha fazla siyasi açıdan savunulamaz görünüyor. Yarım milyon asker daha seferber etmek isteyen Ukrayna cumhurbaşkanı, General Valeriy Zalujniy ve Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko‘nun giderek artan muhalefetiyle karşı karşıya kalıyor.” diye yazıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com