Ukrayna’ya havayolu ile gelenlere kırmızı ve yeşil bölge uygulaması planlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sağlık Bakanı Maksim Stepanov tarafından verilen brifingte belirtildiğine göre uluslararası uçuşların açılmasından sonra Ukrayna’ya havayolu ile gelenlerden, kimlerin gözlem altında tutulacağı, kimlerin öz izolasyona gireceği ve kimlerin bunlardan muaf tutulacağı planlanıyor

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs ile ilgili istatistiksel durumun Ukrayna’dakiyle aynı veya daha iyi olduğu ülkelerden dönen insanları muaf tutma olasılığını düşünüyor.

Ülkelerin şartlı olarak “kırmızı” ve “yeşil” bölgelere ayrılacağını söyleyen Stepanov; “kırmızı” bölgenin koronavirüs ile durumun Ukrayna‘dan daha kötü olduğu ülkeler tarafından kullanılırken “yeşil” bölgenin durumun Ukrayna ile aynı veya daha iyi olduğu ülkeler için kullanılacağını belirtti.

Stepanov “Kırmızı ”bölgeden dönen insanlar 14 gün boyunca kendi kendine yalıtılmalı veya gözlemlenmelidir, “yeşil” bölgeden gelenler ise kendi kendine izolasyona ihtiyaç duymayacaklardır” şeklinde açıkladı.

Yeşil bölgeden dönen kişilerden sağlık sigortası da istenecek

Buna karşılık, baş sıhhi doktor Viktor Lyaşko , Avrupa Birliği‘nin (AB) yabancıların giriş yasağını Temmuz ayına kadar uzattığı hatırlattı. Aynı zamanda AB, epidemiyolojik standartlara uygun ülkelerle iletişimi sağlamaya hazır olacağını belirten Lyaşko “Şimdi AB düzeyinde, bu standartlar onaylanmamıştır. Diplomatlarla işbirliği içinde bildiklerimiz, 100.000 nüfus başına 40 aktif vakanın bir gösterge olarak sunulması planlanmaktadır. Ukrayna’da şu anda 100.000 kişi başına 33 aktif vaka var.” dedi.

Lyaşko, “yeşil” bölge ülkelerinden dönen bir kişinin kendi kendine direkt olarak tecrit veya gözlemden geçemeyeceğini, ancak bir sağlık sigortası poliçesine sahip olması şartıyla olacağını söyledi.

Ukrayna 15 Haziran’dan itibaren uluslararası uçuşları yeniden başlatmayı planlıyor . Bu tarihten itibaren örneğin Türkiye‘ye uçmak mümkün hale gelecek.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com