Politico: Rusya, esirleri Ukrayna’ya karşı siyasi silah olarak kullanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya, Ukraynalılar üzerindeki baskıyı artırıyor ve buna esirleri de dahil ediyor. Moskova esirleri siyasi silah olarak kullanıyor.

Rusya’nın esaret altında bulunan Ukraynalı askerlerin yakınlarını aramaya başladığı kaydedildi. Aynı zamanda bu konuşmalarda Rusya’nın esir değişimine hazır olduğunu ama Ukrayna’nın bunu reddettiğini söylüyorlar.

Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Karargâhı temsilcisi Petr Yatsenko, Politico‘ya yaptığı yorumda, “Son zamanlarda bu çağrılar yaygınlaştı. Dolayısıyla bunun yetkililere yönelik bir güvensizlik oluşturma propagandası olduğunu anladık” dedi.

İşgalin başında yakalanan Çernobil nükleer santralindeki askerlerlerden birinin eşi Valentina Tkaçenko, kocası için böyle bir telefon aldığını söyledi. Daha önce yalnızca bir kez şu sözlerin yer aldığı kısa bir not almıştı: “Yaşıyorum, her şey yolunda.”

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ona göre eşi 29 Kasım 2023’te onunla iletişime geçti ve kendisini Viber’den aradı. Konuşma üç dakika sürdü ve kadının soru sormasına izin verilmedi. Yakalanan Ukraynalı asker, “Valya, git Kiev’e baskı kur. Kiev bizi geri almak istemiyor” dedi ve ardından özür dileyerek konuşmayı sonlandırdı. Kadın, kocasının Kremlin’in Ukrayna’ya karşı oynadığı siyasi oyunun bir aracı haline geldiğine inandığı için bunu yapmadı.

Resmî olarak teyit edilen verilere göre Rusya’da 3 bin asker ve 28 bin sivil esir tutuluyor. Gerçek veriler daha yüksek olabilir.

Tam kapsamlı savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna, yaklaşık 2600 asker ve sivili Rus esaretinden geri getirdi.

Mahkum değişimi

Ukrayna ve Rusya’nın, tam kapsamlı bir savaşın başlangıcından bu yana çok sayıda savaş esiri değişimi gerçekleştirdi. Bu türden son değişim 7 Ağustos’ta gerçekleşti ve bu sırada 22 asker evlerine döndü.

Rusya, Ukrayna ile esir değişimini dondurdu ve bunun yeniden başlatılması için müzakereler sürüyor. Ukraynalı Ombudsman Dmitriy Lubinets, Rus mahkumların evlerine dönmek istediğini ancak Kremlin yetkililerinin onları almayı reddettiğini söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com