Ukrayna’da işsizlik maaşı hangi durumlarda ve nasıl ödenmektedir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da yasalar, işten çıkarıldıktan sonra çalışanın maaşının bir kısmını işsizlik ödeneği şeklinde almasına izin vermektedir. Ayrıca kazancının bir kısmını kaybedenler de karantina süresi boyunca kısmi işsizlik ödeneği alabilmektedir.

Ukrayna Sosyal Sigorta Yasası, “Son işini kendi iradesi dışında kaybeden kişilere işsizlik yardımı bu maddenin birinci ve ikinci bölümlerine göre verilir ve ödemesi 91. takvim gününden itibaren başlar.” demektedir.

Maksimum ödeme:

  • Maaşın % 50’si – 2 yıla kadar iş deneyimi;
  • Maaşın % 55’i – 2 ila 6 yıl arası iş deneyimi;
  • Maaşın % 60’ı – 6 ila 10 yıl arası iş deneyimi;
    *Maaşın % 70’i – 10+ yıllık iş deneyimi.

İlk üç ayda, çalışana tam bir ödeme yapılır, sonraki üç ay % 80’i, son üç % 70’i şeklinde ödeme olur. Toplamda işini kaybeden kişi 9 ay içerisinde işsizlik maaşı alabilir. Ukrayna’da da bu bir devlet yardımı olmayıp çalışırken ödenen aylık maaşın % 22’si olarak ödenen vergilerden işsizlik fonuna ayrılan paylardan ödenmektedir.

Örneklemek gerekirse, resmi maaşı 13 bin UAH (brüt) olan ve 4 yıllık bir deneyime sahip kişi işten ayrılma sonrasında, 7.1 bin UAH tutarında yasal ödemesini alırken, sonraki üç ay 5.7 bin UAH ve son 3 ayında da 5 bin UAH işsizlik maaşı alabilir. Bu süreç içerisinde işe girerse, işsizlik maaşı kesilir.

Ukrayna’da, karantina süresi boyunca kısmi işsizlik ödeneği de ödenebilmektedir. Yasa, “Çalışanın, tarife oranının (maaş) üçte ikisi oranında mevzuatın öngördüğü çalışma süresini azalttığı her saat için yardım sağlanmaktadır” demektedir.

Aynı zamanda, yetkililer kontrole gelebilir ve alınan fonların nerede harcandığını kontrol edebilir. Örneğin, iş kurumu müfettişleri, çalışanlara sağlanan bu avantajların işveren tarafından amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını kontrol ederek, ücretlerin ödenip ödenmediğini ve gerçekte çalışma saatlerinin azaltılıp azaltılmadığına bakabilirler.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com