Ukrayna’nın kanayan yarası: Rehin dükkanlarına yeni düzenleme geliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da rehin dükkanları (lombard) ağırlıklı olarak düşük gelirli insanların, yahut acil nakite ihtiyaç duyanların elindeki değerli şeyleri kullanarak borç para temin etmek için kullandığı yerler olarak düşünülmektedir.

Rehin dükkanları (Lombard)

Ayrıca çalıntı değerli eşyaların da genellikle bu kurumlara düştüğü söylenmektedir. Sonuçta, altın ve mücevherat gibi eşyalar için bir belge sunmak gerekmiyor.

Rehin dükkanlarındaki “krediler”in ana özelliklerinden biri de aşırı yüksek faizleridir. NBU’ya göre, 2019 yılında rehin dükkanları borçlulardan yılda ortalama % 215 aldı. Ve bu, zamanında ödeme yapamayanlar için geçerli olan cezalar dahil olmayarak hesaplandı. Bununla birlikte, rehin dükkanlarının popülaritesi ise etkileyici: 2019 yılında, Ukraynalılar 18 milyar UAH aldıkları rehin dükkanları ile 11.77 milyon kredi anlaşması yaptı. Ayrıca, yaklaşık her yedinci sözleşmede, ipotekli mülk sahibine geri dönmedi, krediyi geri ödemek için satıldı.

Ancak belki de rehin dükkanlarına yönelenler için en ciddi sorun, borçların yüksek maliyetinden ziyade parayı zamanında iade edemezse, sadece taahhüt edilen değere veda etmekle kalmayıp, aynı zamanda diğer mülklerini de kaybetme riski oluyor. Sonuçta, bugün rehin dükkanları borçludan geri ödeme almak için borçlunun başka mülklerini de alma yasal hakkına da sahiptir.

NBU bu normu ortadan kaldırmak istiyor. Yeni kurallara göre, rehinci dükkanlar sadece taahhüt edilen şeyin değerini aşmayan miktarı borçludan talep edebilecektir. Aynı zamanda, Merkez Bankası tüketici haklarının gözetilmesi konusunda “gelişmiş denetim” sözü vermektedir. Ve rehinci dükkanlar sadece iş planları değerlendirildikten sonra lisans alabilirler.

Aynı zamanda, rehinci olarak pazara girmenin kuralları basitleştirilecek. Kredi hizmetlerinin yanı sıra ek hizmetler sunmalarına da izin verilecektir: döviz bozdurma, ödemeler, sigorta, değerleme, onarımlar vb.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com