Ukrayna’nın ayçiçek yağı ihracatı son 3 sezonun en düşüğü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dış pazarlara ayçiçek yağı arzı Eylül-Nisan 2020/21 döneminde yaklaşık 4 milyon tona ulaşırken son 3 pazarlama sezonunun en düşüğü oldu.

UkrAgroConsult’un analistleri tarafından hazırlanan rapora göre Ukrayna’nın dış pazarlara sunduğu ayçiçek yağı arzı yaklaşık 4 milyon tona ulaştı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre % 13.5 daha düşük.

2020/21 pazarlama dönemi ihracat potansiyelinin, Ukrayna Ekonomi Bakanlığı ile Ukroliyaprom arasındaki sözleşmede belirlenen ihracat limiti sınırları dahilinde 5.38 milyon tona (2019/20’a göre % 19 daha düşük) indirildiği belirtildi.

Önemli satış pazarlarındaki ihracat dinamiklerinde Çin’in payı % 40 artarken, Hindistan’ın payı % 7, AB ülkelerinin payı % 33 azaldı.

Aynı zamanda ihracat hacminde büyüme en çok % 144 ile Kore Cumhuriyeti, % 56 ile Libya ve % 26 ile Suudi Arabistan’a gerçekleşti.

Buna karşılık, İspanya (-% 43), Irak (-% 40) ve İtalya’ya (-% 40) yapılan ihracatın oranlarında düşüş kaydedildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com