Ukraynalıların çoğunluğu Rus dilinin resmi iletişimden çıkarılmasından yana (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalıların çoğunluğu Rus dilinin resmi iletişimden çıkarılmasından yana (anket)

Sosyolojik bir araştırmaya katılan Ukrayna vatandaşlarının üçte ikisi, Rus dilinin resmi iletişimden çıkarılmasını destekliyor. Sadece %3’ü Rus dilinin ikinci devlet dili statüsü alması gerektiğine inanıyor.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü (KIIS) tarafından 17-23 Şubat 2024’te yürütülen bir ankette araştrımacıları katılımcılara Ukrayna’da Rus dilinin durumunun ne olması gerektiğini sordu.

Şubat 2024 itibarıyla geniş çaplı işgalin ardından Ukraynalıların büyük çoğunluğu (%66) Rus dilinin resmi iletişimden çıkarılması gerektiğine inanıyor.

Sadece %3’ü Rus dilinin ikinci devlet dili statüsü alması gerektiğine inanıyor. Yüzde 24’ü ise çoğunluğun istediği bölgelerde Rus dilinin resmileşebileceğine inanıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca belirli bölgelerde resmi statüyü destekleyenlerin yüzde 24’ü arasında, yüzde 15’i kendi bölgelerinde Rusça’nın resmi dil olmasına karşı çıkıyor, %7’si ise kendi bölgelerinde resmi hale gelmesini istiyor, diğer %1’lik kesim ise kararsız. Anket sonucuna göre Ukrayna’da Rusça’yı kendi bölgelerinde resmi dil, hatta ikinci devlet dili olarak görmek isteyenlerin oranı %10’dur. %81’i ise ya bunun bölge genelindeki resmi iletişimden kaldırılmasını istiyor ya da kendi bölgelerinde kullanılmasına karşı çıkıyor.

Aynı zamanda bölgesel boyutta, Ukrayna’nın güneyinde, yüzde 69’u ya resmi alandan tamamen çıkmayı destekliyor ya da en azından Rusça’nın kendi bölgelerinde resmi dil olmasına karşı çıkıyor. Buna karşılık %18’i ya Rus dilinin kendi bölgelerinde resmi olmasını ya da tamamen devlet dili olmasını istiyor.

Doğuda ise yüzde 52’lik kesim ya resmi alandan tamamen çıkarılmayı destekliyor ya da en azından Rusça’nın kendi bölgelerinde resmi dil olmasına karşı çıkıyor. Buna karşılık %34’ü ya Rus dilinin kendi bölgelerinde resmi olmasını ya da tamamen devlet dili olmasını istiyor.

Anket, Ukrayna’nın tüm bölgelerinde (AR Kırım hariç) yaşayan 1,052 katılımcıyla, cep telefonu numaralarının rastgele bir örneğine (telefon numaralarının rastgele oluşturulması ve ardından istatistiksel ağırlıklandırma ile) dayalı bilgisayar destekli telefon görüşmeleri (CATI) ile gerçekleştirildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com