Borrell, Ukrayna’ya silah satın almak için Rus varlıklarını kullanmanın şartını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Borrell: Putin'in Ukrayna'da vazgeçemeyeceği askeri hedefleri var

AB’deki dondurulan Rus varlıklarından elde edilecek gelirler Ukrayna’ya silah satın almak için kullanılacak. Kararın bloğun 27 üyesinin tamamının oybirliğiyle alınması gerekiyor.

AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep BorrellÜye devletler aynı fikirde olursa (bu, Yüksek Temsilcinin teklifi üzerine oybirliğiyle alınacak bir karar olmalıdır), Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen beklenmedik kazancı Ukrayna’ya silah satın almak ve/veya savunma endüstrisinin güçlendirilmesine yardımcı olmak için kullanabiliriz.” dedi.

Ona göre, bu kârın Ukrayna’nın yeniden inşasını desteklemek için kullanılması olasılığı hâlâ değerlendiriliyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

AB diplomasisi başkanı, “Ancak şu anda Ukrayna’daki asıl mesele restorasyondan ziyade daha fazla yıkımın önlenmesidir” dedi.

Üye devletlerin kabul etmesi durumunda, bu kaynakların Avrupa Barış Fonu aracılığıyla Ukrayna’ya ek askeri destek sağlamak için kullanılmasının mantıklı olacağını da sözlerine ekleyen Borrell, “Uzun vadede bu fonları Ukrayna savunma sanayii üssünü desteklemek için de kullanabiliriz” dedi.

Rus varlıklarının kullanımı

Şubat ayının sonunda Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen‘in şöyle dediğini hatırlayalım: “Dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen beklenmedik karların Ukrayna için ortak askeri teçhizat satın alınması için kullanılması hakkında konuşmanın zamanı geldi.”

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının başlamasının ardından Batılı ülkelerin Rusya’nın yaklaşık 300 milyar avro değerindeki varlıklarını dondurduğunu hatırlatalım. Varlıkların aslan payı (esasen Rus merkez bankasının yatırdığı menkul kıymetler) Brüksel’deki Euroclear deposunda donduruldu ve söz konusu varlıklardan 3.25 milyar avro kar elde edildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com