Danimarka’dan, Caesar topçu teçhizatları ve mühimmattan oluşan yeni yardım paketi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Danimarka'dan, Caesar topçu teçhizatları ve mühimmattan oluşan yeni yardım paketi

Danimarka, Caesar topçu sistemi, kundağı motorlu 120 mm havan topları ve bunlar için mühimmat içeren büyük bir askeri yardım paketini Ukrayna’ya veriyor.

Danimarka Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde Dış Politika Konseyi’ne referansla yer alan paket, 16’ncı yardım paketi ve Ukrayna Fonu aracılığıyla finanse edilen yaklaşık 2.3 milyar DKK (336 milyon dolar) değerinde.

Danimarka, Fransa ile Caesar topçu silahlarının ve Estonya ve Çek Cumhuriyeti ile 155 mm top mermilerinin tedarikini ortak finanse ediyor.

Danimarka Savunma Bakanı Trols Lund Poulsen “16’ncı yardım paketiyle uzun vadede Ukrayna’nın yanında olduğumuzu vurguluyoruz. Onların özgürlük mücadelesi aynı zamanda Avrupa’nın da mücadelesidir ve artık Ukraynalıları yüzüstü bırakmayı göze alamayız. Desteğimizi sürdürmemiz gerekiyor ki bu bizim için çok önemli.” dedi

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lekke Rasmussen “Avrupa, Ukrayna’yı destekleme hedefini gerçekleştirmek istiyorsa, muazzam bir siyasi ve ekonomik iradeye ihtiyaç var. Bu, özellikle topçu mühimmatı için geçerli. Bu yardım paketiyle, Ukrayna’ya ve Avrupalı müttefiklerimize, Danimarka’nın mücadelemizi sürdürme iradesi ve becerisine sahip olduğunu gösteriyoruz. Ukrayna’ya gerektiği sürece destek verilecek. Umarım daha fazla ülke bu örneği takip eder ve bu fırsatların mümkün olan en kısa sürede hayata geçirilmesine katkıda bulunur” dedi.

Ukrayna Fonu’ndan 2024-2026 döneminde yaklaşık 1.3 milyar DKK, 2025 yılında yaklaşık 0.2 milyar DKK ve 2026 yılında yaklaşık 0.7 milyar DKK olmak üzere 2,3 milyar DKK kullanılması planlanıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com