Ukraynalıların % 69’u Ukrayna’daki ekonomik durumu kötü görüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Üç Ukraynalıdan ikisi ülkedeki ekonomik durumdan memnun değil ve durumu kötü olarak görüyor.

Razumkov Center’ın ekonomik durumla ilgili yaptığı bir ankete göre:

  • % 69’u ülkedeki ekonomik durumu “çok kötü” veya “oldukça kötü” olarak değerlendiriyor;
  • % 26’sı “kötü değil ama iyi de değil” olarak;
  • % 2’si “iyi” veya “çok iyi” olarak.

gördüğünü belirtmiştir.

Ankete katılanların yalnızca % 14’ü Ukrayna’daki olayların doğru yönde geliştiğine inanırken,% 70’inin olayların yanlış yönde geliştiğini düşündüğünü belirtmek gerekir. Razumkov Center anketine göre Ukraynalıların ekonomik alandaki hızlı değişikliklere gerçekten inanmadıklarını da belirtti.

Ukraynalılara aşağıdaki alanlarla ilgili sorular soruldu:

  • ülkedeki ekonomik durum,
  • ailelerin refahı,
  • politikacılara güven,
  • seçimlerin yönelimi.
  • mevcut hükümetin güveni ve desteği.

Tahmin. Yalnızca % 7’si önümüzdeki 3 ay içinde ülkedeki ekonomik durumun daha iyi olacağına inanıyor, % 8’i bu süre zarfında ailelerinin refah seviyesinin daha iyi yönde değişeceğini umuyor. % 32’si önümüzdeki 3 ay içinde ülkedeki ekonomik durumun daha da kötüye gideceğine, % 24’ü ise bu süre zarfında ailelerinin refah düzeyinin daha da kötüye gideceğine inanıyor. Ancak en yaygın görüş, durumun 3 ay içinde önemli ölçüde değişmeyeceği yönündedir. Yani Ukraynalıların % 48’i ekonomi % 53’ü ekonomik refahta değişiklik beklemiyor.

Aynı zamanda, ekonomik alandaki değişim beklentilerinin geçen yılın Aralık ayına göre daha az karamsar olduğuna dikkat etmek önemlidir. Dolayısıyla, Aralık 2020’de yanıt verenlerin % 41’i 3 ay içinde ülkede ekomomik bir kötüleşme, % 32’lik bir kısmı ise ailenin refahında bir kötüleşme bekliyordu.

Katılımcıların % 16’sı Ukrayna’nın önümüzdeki birkaç yıl içinde mevcut sorunların ve zorlukların üstesinden gelebileceğine, % 51’i daha uzun vadede üstesinden gelebileceğine ve % 20’si bunların üstesinden gelemeyeceğine inanıyor.

Refah seviyesi. Ankette, Ukrayna vatandaşlarının ailesinin refah düzeyi, genel ekonomiden önemli ölçüde daha iyi olarak değerlendirildi: % 43’ü “çok” veya “daha” kötü,% 46’sı ” ne kötü ne iyi”, % 7’si ise “iyi” veya “çok iyi” olarak değerlendirdi.

Önümüzdeki 2-3 yıldaki değişim beklentileri ise çelişkili: Ülkedeki ekonomik durumun ve ailenin refahının bu dönemde iyileşmesini, kötüleşmesini veya değişmemesini bekleyenlerin oranı çok az farklılık gösteriyor ve % 19-25 bandında değişmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com