Kiev’de KROK sınavlarında usulsüzlük yapan bir yapılanma ifşa edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Güvenlik Servisi çalışanları, başkentteki tıp üniversitelerinde KROK sınavlarına rüşvet karşılığında kendi adamlarını sokarak öğrencilerin sınavda başarılı olmasını sağlayan bir yapılanmayı ifşa etti.

SBU basın merkezinin mesajında belirtildiğine göre, yapılan soruşturmalarda rüşvetle başkalarının yerine sınava adam sokma planları, Kiev tıp üniversitelerinden birinin eski rektör yardımcısı tarafından düzenlendi. Ukrayna Sağlık Bakanlığı ve Test Merkezindeki tanıdıklarını arkasına alan kişi, tıp öğrencilerine KROK sınavlarında başarılı olacaklarını garanti ediyordu.

Birkaç eski meslektaşını ve üniversite mezununu faaliyetlere ortak eden kişi, para için, bu kişileri öğrencilerin yerine sınava sokuyordu. Öğrencilerin belgelerine kendi fotoğraflarını yapıştırarak onlar adına sınavlara giriyorlardı.

Bu tür “eğitim hizmetlerinin” minimum maliyeti 3 bin dolar olup, 500 doları da sınava giren kişilere veriliyordu.

Kolluk kuvvetleri, bu yapılanma ile ilgili 8 gerçek durumu belgeledi.

Toplamda, soruşturmalar sırasında, sınavların başarılı bir şekilde geçtiğine dair sertifikaların hazırlandığı 60’tan fazla vaka tespit edildiği bildirildi.

Soruşturma sırasında, eğitim belgeleri, sahtecilik izleri bulunan Ukrayna vatandaşlarının pasaportları, cep telefonları, nakit para, sınavı başarıyla geçenlerin sertifikalarına el konuldu.

Soruşturma faaliyetleri devam etmekte olup, suça karışan dört kişiye dava açılacak.

KROK, tıp eğitiminin devlet standartlarına uygunluğunu belirlemek ve sağlık çalışanlarının mesleki yeterliliğini belirlemek için yapılan üç aşamalı bir sınavdır. Öğrenci KROK’u geçemezse, çalışmalarına devam edemez ve eğitim kurumundan çıkarılır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com