Ukraynalılar için emlak vergisi ödeme sistemi değişecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da yapılmak istenen yeni düzenlemeyle, emlak vergisi artık konut metrekare alanı dikkate alınarak değil, konut değeri dikkate alınarak toplanacaktır. Bunun sonucunda şehir merkezinde yaşayanlar daha fazla emlak vergisi ödeyecek.

Emlak vergisi

Vergi, gümrük ve mali politika komitesi başkanı Daniil Getmantsev, Observer web sitesine yaptığı bir yorumda yapılmak istenen bu değişimi anlattı.

Getmantsev yorumunu örnek vererek “Örneğin, sizin Kiev’in banliyölerinde üç katlı bir eviniz var, bana da büyükannem taşrada, kötü bir yerde aynı ölçülerde bir evi miras bıraktı. İkimizde aynı vergiyi ödeyeceğiz. İşte bu yanlış. Gayrimenkul değerleme veritabanımız var. Bu veritabanını hazırlamak için zaman harcadık. Artık konut bedeline bağlı olarak bir vergi alınacak.” şeklinde açıkladı.

Vergi, evi veya dairesi eşik tutarın üzerinde olanlar tarafından ödeneceğini belirten Getmantsev “Bu miktarı belirlemeliyiz ve küçük kasabaların ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bir şema var ama henüz bunu dile getirmek ve insanları korkutmak istemiyorum ”dedi .

Mevcut durumda emlak vergileri nasıl ödeniyor?

Verginin büyüklüğü, normun üzerindeki her metrekare için asgari ücretin % 1.5’ine kadar olup yerel makamlar tarafından bu oran belirlenmektedir. Bir daire için norm 60 metrekare ve bir ev için norm 120 metrekaredir.

2020 dönemi için 2021 içerisinde vergi ödemesi yapmanız gerekiyor; bu nedenle 2020 yılının asgari ücreti hesapta kullanılıyor. 2020 yılı için asgari ücret 4,723 UAH olduğu için vergiye tabi her metrekare için ödenecek vergi, birim metrekare için en fazla 70.8 UAH olmaktadır. (Yerel yönetimler %1.5’te belirleyebilir, % 0.5’te)

Örnek olarak 100 metrekarelik bir daireye sahip kişi yerel makamların hem standardı hem de kanunla belirlenen alanı koruduğu bir şehirde yaşıyorsa bu durumda ek 40 metrekare için vergi ödemek zorundadır, yani 2,833 UAH.

Daire kiralanırsa, daha fazla ödeme yapmanız gerekecektir. Emlakçı Maksim Baburyak, bir daire veya ev kiralanırsa, vergi avantajı olmayacak, her bir metrekare için ödeme yapmanız gerekecek, diyor.

Baburyak “Çoğu zaman daireler vergi dairelerine bildirilmeden kiralanmaktadır. Özellikle düşük değerli konut segmentinde. Vergi Kanununa göre gelir elde edilen konutlar için kolaylık sağlanmamaktadır. Örneğin 40 metrekarelik bir daireniz ve 20 metrekarelik başka bir dairede payınız varsa vergi ödemenize gerek yok. Ancak ilk 40 metrekare daireyi verirseniz, 40 metrekarenin tamamı için ödeme yapmanız gerekecek.” dedi.

Ayrıca, her aylık kira ödemesinden yasa gereği % 19 daha ödenmesi gerekir. Örneğin, konut kiralar ve bunun üzerinden ayda 10 bin UAH kazanırsanız, 1,900 UAH vergi olarak bütçeye ödenmek zorunda kalacak.

Baburyak, şu anda vergi dairesiyle iletişime geçilmezse ve alınan ek gelir miktarını gösteren bir beyanname sunulmazsa, vergi ödemek zorunda kalınmadığını da belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com