NBU: Ukrayna’nın dış ticaret koşulları zorlaşacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’daki ekonomik faaliyetin toparlanması dünya emtia piyasalarında fiyatların artmasına da etki edecek; ancak aynı dönemde mal arzında da artış olacak.

Merkez Bankası

Ukrayna Ulusal Bankası’nın (NBU) Ekim 2020 Enflasyon Raporuna göre, planlanandan yüksek fiyat artışlarına rağmen, ticaret hadleri gelecekte kötüleşmeye devam edecek.

Başta Çin’de olmak üzere, bir dizi ürünlerdeki arz değişimi, dünya piyasalarında emtia fiyatlarında bir artışa yol açmıştır. Sonuç olarak, üçüncü çeyrekte Ukrayna ana ihraç malları (ECPI) dünya fiyatlarındaki değişim endeksi beklenenden önemli ölçüde yüksek çıktı ve tahmin edilen süre boyunca da böyle kalacak.

Aynı zamanda, enerji fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına yansıması nedeniyle, Ukrayna için ticaret hadleri tahmin süresi içerisinde biraz daha kötüleşecek.

Pek çok ülkede hükümetlerin altyapı projeleri çeliğe olan talebi arttırmaya devam edecek ve küresel ekonomik iyileşme aynı zamanda üretimi artıracaktır. İnceleme, bu koşullar altında dünya çelik fiyatlarının mevcut seviyelere yakın seyredeceğini ve Brezilya ve Avustralya’da artan arz nedeniyle demir cevheri fiyatlarının kademeli olarak düşeceğini belirtiyor.

NBU’ya göre, 2020 yılının 3. çeyreğinde dünya ayçiçek yağı fiyatları altı yılın en yüksek seviyelerine ulaştı ve belirli bir düzeltmeye rağmen, gelecekte de yüksek bir seviyede kalacak.

Üçüncü çeyrekte dünya buğday ve mısır fiyatları, kısa dönemler dışında, nispeten dar bir aralıkta dalgalandı. Gelecekte, tahıl fiyatları hafif bir artış eğilimi göstererek mevcut seviyeler civarında dalgalanacak.

Ekim ayında, Ukrayna Ulusal Bankası (NBU) 2020’de Ukrayna’da tahıl hasadı için tahminini 72 milyon tona düşürdü, ancak döviz gelirlerindeki düşüş döviz piyasasını önemli ölçüde etkilemeyecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com