Ukraynalı mültecilerin yüzde 76’sı evlerine dönmek istiyor (BM araştırması)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa'daki Ukraynalı mülteci sayısı rekor kırarak 5 milyonu aştı

Birleşmiş Milletler Ofisine göre, mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin (ÜİYOK’ler) önemli bir çoğunluğu -%75’ten fazlası- gelecekte evlerine dönmeyi umuyor, ancak bunların yalnızca %15’i yakın gelecekte bunu yapmayı planlıyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMİHYK) Nisan-Mayıs aylarında yürütülen geniş çaplı bir anketin sonuçlarını açıkladığı raporunda mültecilerin %14’ü ve ÜİYOK’lerin %15’i önümüzdeki üç ay içinde daimi ikamet için evlerine dönmeyi planladığını bildirdi.

Nikolayev ve Çernigov bölgelerinden gelen mülteciler ile Nikolayev, Kiev bölgesi ve Kiev’den gelen yerinden edilmiş kişiler arasında bu oranların daha yüksek olduğu ve Ukrayna’nın doğusundan (Harkov bölgesi hariç) gelen yerinden edilmiş kişiler arasında çok daha düşük olduğu belirtilmektedir.

Mültecilerin %62’si ve yerinden edilmiş kişilerin %67’si ise gelecekte geri dönmek istiyor. Zaporoje, Herson ve Dnipropetrovsk bölgelerinden gelen ÜİYOK’ler arasında geri dönüş umudu daha yüksektir. Araştırmaya göre, şu anda Ukrayna’ya komşu ülkelerde yaşayan mültecilerin geri dönüş umudunu dile getirme olasılıkları diğer Avrupa ülkelerinde yaşayanlara göre daha yüksek (%71’e karşı %57).

Aynı zamanda, yerinden edilmiş kişilerin %6’sına karşı mültecilerin %18’i gelecekte geri dönme konusunda kararsızdır. Poltava, Donetsk, Vinnitsa, Jitomir, Lugansk bölgeleri ve Kiev’den gelen mülteciler ile Kiev ve Lugansk bölgelerinden gelen ÜİYOK’ler arasında geri dönüş konusundaki kararsızlık daha belirgindir. Ukrayna’nın komşusu olmayan ülkelerde ikamet eden mülteciler arasında da payları daha yüksektir (%24’e karşılık %8).

Mültecilerin %6’sı ve ÜİYOK’lerin %12’si eve dönme planları ve umutları olmadığını bildirdi. Lviv ve Lugansk bölgelerinden gelen mülteciler ile Lugansk, Kiev ve Donetsk bölgelerinden gelen ÜİYOK’ler arasında bu tür yanıt verenler daha fazlaydı.

Çalışmanın da vurguladığı gibi, mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin niyetleri büyük ölçüde evlerindeki güvenlik durumlarına ve barınma durumlarının yanı sıra mevcut sosyo-ekonomik durumlarına bağlıdır.

Özellikle, akrabaları veya arkadaşlarıyla yaşayan veya gönderdikleri paralar ile yaşayan yaşlılar gibi ev sahibi ülkelerde daha fazla savunmasızlık ve sorunlarla karşılaşan mülteciler arasında önümüzdeki üç ay içinde geri dönme planları daha olasıdır.

Bunların arasında yakın akrabalarına kavuşmak ve mallarına sahip çıkmak isteyenler de var. Araştırmaya göre mültecilerin %37’sinin Ukrayna’da eşi ve/veya çocuğu var, %28’inin evi hasar görmüş veya durumu bilinmiyor. ÜİYOK’ler durumunda, %10’unun eşleri ve/veya çocukları evde kaldı, ancak %46’sının evleri hasar gördü veya bilinmeyen bir durumdaydı.

BM, Putin’den bankalardan birini SWIFT’e bağlama karşılığında tahıl koridorunu genişletmesini istedi

Mülteciler arasında Ukrayna’nın doğusunda yaşayanların payının %39, ÜİYOK’ler arasında ise %70 olduğu açıklandı.

Mültecilerin %90’ı ve ÜİYOK’lerin %95’i tarafından belirtilen geri dönüşün önündeki ana engel olan savaşın devam etmesi ve buna bağlı güvenlik risklerine ek olarak başka engellerin de olduğu belirtiliyor. Özellikle, mültecilerin %90’ı ve ÜİYOK’lerin %85’i, temel hizmetlere erişim, geçim kaynakları ve menşe yerlerindeki barınma ile ilgili faktörlere büyük önem vermiştir. İş fırsatlarına ve geçim kaynaklarına erişim, Ukrayna’nın doğusundan ve güneyinden ve Kiev’den gelen mülteciler için özellikle önemlidir; elektrik ve su kaynaklarına erişim, yerinden edilmiş kişiler arasında, özellikle ülkenin doğusundan ve güneyinden daha yaygındır.

Ayrıca, mültecilerin %74’ü ve ÜİYOK’lerin %56’sı, mevcut ikamet yerlerinde temel hizmetlere ve geçim kaynaklarına erişimle ilgili faktörlere büyük önem vermektedir. Özellikle mülteciler için, ev sahibi ülkelerde istikrarlı barınma, sağlık hizmetleri veya istihdam olanaklarına erişim gibi faktörler, geri dönüş kararında önemli bir rol oynayacaktır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com