BM, Putin’den bankalardan birini SWIFT’e bağlama karşılığında tahıl koridorunu genişletmesini istedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
BM, Putin'den bankalardan birini SWIFT'e bağlama karşılığında tahıl koridorunu genişletmesini istedi

Haziran 2022’de SWIFT sisteminden çıkarılan Rusya’nın Ziraat Bankası Rosselkhozbank, uluslararası ödeme sistemine yeniden bağlanabilir. Bu, Moskova’nın temel talebidir.

11 Temmuz’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e Rus Ziraat Bankası’nın (Rosselkhozbank) SWIFT uluslararası ödeme sistemine bağlanması karşılığında Ukrayna’dan tahıl ihracatına ilişkin anlaşmayı uzatma teklifinde bulunan bir mektup gönderdi.

Reuters tarafından kaynaklara atıfta bulunularak bildirildiğine göre Avrupa Birliği, tahıl işlemlerine izin vermek için Rosselkhozbank’ın yan kuruluşunu SWIFT’e bağlamayı düşünüyor. Guterres, Rusya’ya bu bağlantıyı kurma zamanına sahip olması için “tahıl anlaşmasını” birkaç ay uzatmasını teklif ediyor.

BM resmi temsilcisi Stephane Dujarric, “Amaç, Rusya Federasyonu’nun ciddi bir kurumu olan Rosselkhozbank aracılığıyla finansal işlemlerdeki engelleri kaldırmak ve aynı zamanda Ukrayna tahıl akışının Karadeniz üzerinden devam etmesini sağlamaktır.” dedi.

Rosselkhozbank’ın SWIFT’e yeniden bağlanması Moskova’nın önemli bir talebidir. Bankanın yaptırımlar kapsamında Avrupa Birliği tarafından Haziran 2022’de sistemle bağlantısı kesilmişti.

28 Haziran 2023 tarihinden itibaren gemilerin “tahıl koridoru” üzerinden girişinin engellenmektedir. Anlaşma resmi olarak Temmuz ayında tamamlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Zelenskiy ile yaptığı müzakerelerin sonuçlarına göre koridorun işletmesini iki yıl daha uzatmak istediğini söylemişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com