Türkiye, Ukrayna limanlarındaki blokajın kaldırılması konusunda ne yapabilir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Erdoğan: Buça ve İrpin'deki olaylar Ukrayna'daki savaşı bitirme çabalarına gölge düşürdü

Askeri uzman Roman Svitan’a göre Türk donanması Ukrayna limanlarının önündeki engelleri kaldırabilir ve serbest seyir sağlayabilir; bu da Ukrayna ekonomisine yarayacaktır.

Svitan “Karadeniz’deki Türk kruvazörleri ve denizaltıları Odessa, Olbia ve Nikolayev limanlarını kaplayabilir ve bu deniz hukuku çerçevesinde olur. Gerekirse BM aracılığıyla bu zorlanabilir. Türk filosu Ukrayna ekonomisi için çalışması gereken limanlarımızın blokajını kaldırabilir” dedi.

Uzmana göre Erdoğan öncelikle kendi çıkarlarını ve Türkiye’nin çıkarlarını gözetiyor, ancak Avrupa ile çalışmak onun için de faydalı çünkü Türk ekonomisi şu anda, özellikle şiddetli deprem sonrasında büyük bir sıkıntı içerisinde.

Uzman, “Erdoğan, deniz hukukunda adaleti tesis etmek için filo olarak hareket edebilir ve bu, sadece gemileri değil, limanlarımızı da kapsayabilir” dedi.

Ukrayna’nın ekonomiyi yeniden canlandırması ve istihdam yaratması gerektiğini ve bunun için her tür ürün için ücretsiz navigasyon ve liman blokajını kaldırmanın son derece gerekli olduğunu vurgulayan Svitan “Metal, petrol – birçok şeyi deniz yoluyla taşıyabiliriz. Bunu uluslararası hukukla örtebilirsiniz ve bir konuda teröristle aynı fikirde olmayabilirsiniz, ancak somut olarak örtbas edebilirsiniz ve sonra deniz hukukunu gözardı ederek, Tüm Rus kargolarının dünyadaki hareketini durdurursunuz. O zamana kadar bunlara, tazminatlar için el koyabilirsiniz.” diye özetledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com