Ukraynalı işçi göçmenleri Polonya’da geri dönmemek üzere kalmak istiyor (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Analitik Merkezi Gremi Personal tarafından Polonya Ulusal Bankası tarafından yapılan yakın tarihli bir çalışmaya atıfta bulunularak yapılan araştırmaya göre Polonya’daki Ukraynalı işçi göçmenlerinin ruh hali, giderek Polonya’da yerleşik olması ve en az bir aile üyesinin Polonya’ya taşınması yönünde bir eğilim göstermektedir.

Bu bağlamda, göçmenler tarafından Ukrayna’ya transfer edilecek fon akışı tahmin edilebileceği gibi azalacaktır.

Araştırmaya göre geçtiğimiz beş yıl içinde, Polonya’da daha uzun ve hatta kalıcı olarak yaşama arzusunu beyan eden Ukrayna’dan gelen göçmenlerin yüzdesi önemli ölçüde artmıştır. Polonya’daki göçmenlerin yarısından fazlası, en az bir aile üyesini ise ülkeye taşımak istiyor.

Polonya Ulusal Bankası’nın 2015 verilerine göre, Ukraynalıların ezici çoğunluğu (% 80) Polonya’da bir yıla kadar kalmayı planlarken; 2020’de çoğunluk (% 52) 3 yıldan fazla kalmayı planlamaktadır.

Analitik merkez Gremi Personal ayrıca sosyolojik araştırmalarında evli çiftler için boş işlere olan talebin hızlı büyümesine dikkat çekiyor. Gremi Personal tarafından yapılan bir sosyal ankete göre, katılımcıların yaklaşık % 15’i aileleriyle birlikte Polonya’ya taşınmayı planlıyor. Aynı zamanda, Polonya’da çalışan her üç Ukraynalı’nın (% 31) Polonya ile ilgili doğrudan planları bulunmaktadır: Kalıcı oturma / vatandaşlık izni almak, aileyi taşımak, gayrimenkul satın almak veya bir iş kurmak.

Gremi Personal Genel Müdürü Tomasz Bogdevich tarafından yapılan açıklamada “Mevcut durum, Polonya’nın Avrupa Birliği’ne katılımından sonra Batı Avrupa’ya giden Polonyalı göçmenlerin eğilimine benziyor. Mekik göçü hala aktifken, yıllar içinde yurtdışında (özellikle Britanya’da) daha uzun süre kalmak isteyen Polonyalıların oranı hızla arttı. Ancak, Ukraynalılar için daha katı göç kuralları gözönüne alındığında, Polonya vatandaşlarının Avrupa Birliği içindeki göçü, Ukrayna’dan Polonya’ya göç durumunda olduğu gibi aynı sorun değildir. Basit bir ifadeyle, Ukraynalılar aileleriyle birlikte kalıcı olarak taşınmaya karar verirlerse ve tüm resmi prosedürlerden geçerlerse, artık anavatanlarına dönmeleri pek olası değildir.” denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com