Ukrayna kiralık konut piyasasındaki düşüş: fiyatlar ve gelecek dönem tahminleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Resmi istatistikler bunu göstermese de, uzmanlar pandemi ve mevsimsellik nedeniyle kira fiyatlarının düştüğünü söylüyor. Şu anda fiyatlar hangi seviyede ve sonbaharda neler bekleniyor?

Kiralık-Daire

Devlet İstatistik Servisi’nden alınan resmi verilere göre, Temmuz ayında Ukrayna’da tek odalı bir dairenin aylık ortalama kira bedeli bu yılın en yüksek fiyatı olan 3,830 UAH oldu.

Yaşanabilecek en pahalı şehirler aylık ortalama kiralarda 7,409 UAH ile Kiev olurken 4.7-5.2 bin UAH arasındaki fiyatları ile Odessa, Harkov ve Lviv şehirleri oldu.

En ucuz kira ise 2 bin grivnanın biraz üzerinde ortalama ile Lugansk oblast, Sumy oblast ve Ivano-Frankivsk oblastlarındadır.

Pandemi ve mevsimsellik etkisiyle fiyatlar düştü. Yaz mevsimi, özellikle apartman daireleri kiralamalarında en düşük sezondur. Öğrenciler evlerine dönerken, kır evleri daha popüler hale geliyor.

Lviv’de yaşayan her 6 kişiden birisi öğrenci. Bunların önemli bir kısmı Kiev, Harkov, Odessa ve diğer büyük şehirlerde bulunuyor. Bu nedenle, öğrencilerin olmadığı dönemde kiralama piyasasındaki arz daha yüksek ve talep düşük seyretmektedir. Bu nedenle, ev sahipleri fiyatı düşürmek zorunda kalıyor.

Pandemi nedeniyle ilk aylarda birçok insan işini veya gelirini kaybetti; bu nedenle kiralamalar azaldı. Şimdi, uyarlanabilir karantina ile durum yavaş yavaş normale dönse de, halen eski günlerden çok uzak.

Sonbahar için tahminler.

Emlak uzmanları, fiyatların sonbaharda hafif yükseleceği, ancak pandemi öncesi seviyelere dönmeyeceği konusunda hemfikir. National Brokers Association Yönetim Kurulu Başkanı Ruslan Rusoviy Channel 24’ün yayınında şunları söyledi: ”Fiyatın dolara göre değiştiğini unutmamalıyız. Emlak piyasasında her şey para birimine bağlıdır. Grivna daha düşükse, emlak fiyatları da düşmeye başlar. Grivna daha istikrarlı olursa, kira daha pahalı hale gelir.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com