Ukrayna’daki şirketler mali tablolarını açık veritabanına sunmak zorunda kalacaklar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Bakanlar Kurulu 835 sayılı kararı yayınladı: Ukraynalılar için 1000’den fazla açık veri seti erişilebilir olacak.

Dijital Dönüşüm Bakanlığı’nın basın servisi tarafından bildirildiğine göre “Her vatandaş, tüm şirketlerin gerçek mali durumu ve Ukrayna bütçesine yapılacak vergi ödemelerinin miktarı hakkında bilgi sahibi olacak.” denildi.

Yayınlanması zorunlu hale gelen yeni veri kümeleri arasında:

  • Şirketlerin mali tabloları,
  • Kadastro bilgileri,
  • Araç sahiplerinin zorunlu hukuki sorumluluk sigortası veri tabanı,
  • Birleşik Devlet Web Portalı’ndaki en popüler veri kümesi – araçlar ve sahiplerine ilişkin bilgiler – VIN numaralarının bulunduğu bir alanla desteklenecektir. Kullanıcılar 2019’dan beri bunu bekliyorlar.

Kararname ayrıca açık veri alanında bir yetkinlik merkezi de belirledi: “Diya. Açık veri portalı”.

Yetkinlik Merkezi, hem yöneticiler hem de BT uzmanları ve sıradan kullanıcılar için açık verilerle çalışma hakkında bilgi toplayacak. Bakanlık “bugün 1.5 ila 5 milyon Ukraynalı açık verilere dayalı hizmetleri kullanıyor ”dedi.

Buna ek olarak, karar, Uluslararası Açık Veri Şartı’nın ilkelerini, özellikle de “varsayılan olarak açıklık” ilkesini kapsamaktadır. Ayrıca “bilgi denetimi” kavramı da tanıtıldı. Yöneticilere, sonuçların açık veri portalında zorunlu olarak yayınlanması için yılda en az bir kez bunu yapma yükümlülüğü verilmektedir.

Altı ay içinde, Ukrayna’da önümüzdeki 3-5 yıllık sürece ait açık veritabanının daha da geliştirilmesine yönelik bir strateji, değerlendirilmesi için hükümete sunulacaktır. Açık veri kullanıcı topluluğunda, kullanıcılar da dahil olmak üzere tüm paydaşlar yasanın geliştirilmesine dahil edilecektir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com