Ukrayna’da yoğun sis. Hava kirliliği ölçümlerinde Avrupa standartı getirilecek.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Enerji ve Çevre Bakanlığı verilerin güvenilirliği için bağımsız laboratuarlarla birlikte hava kirliliğini ölçecek.

Unian ajansının verdiği haberde ilgili kararın, Devlet Acil Servisi Hidrometeoroloji Merkezi ve Ulusal Jeofizik Gözlemevi arasındaki acil toplantıda alındığı belirtildi. Hidrometeoroloji Merkezine göre, Ukrayna’nın çoğu şehrinde 15 Ekim – 21 Ekim 2019 tarihleri arasında havadaki karbon monoksit konsantrasyonu normal parametrelerinde, yani karakteristik değerlerinde kaldı.

Enerji ve Çevre Bakanlığı, “Ancak bu, Ukrayna şehirlerindeki havanın temiz olduğu anlamına gelmiyor. Şehirlerdeki ana kirletici kaynakları, büyük sanayi kentlerinde işletmeleri ve karayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonlar” dedi.

Yapılan acil toplantıda bakanlık, Ukrayna ve diğer ülkelerdeki hava kalitesini karşılaştırmak için Ukrayna için kullanılan göstergeleri Avrupa formatına getirmeye karar verdiklerini söyledi. Departman, “Verilerin güvenilirliğini bir kez daha doğrulamak için bakanlık, hava kirliliğinin özel laboratuvarlarla birlikte ortak ölçümlerin yapılmasına karar verdi. Ölçümlerin sonuçlarını rapor edeceğiz” dedi.

Bakınız: Meteorolojiden Ukrayna genelinde sis uyarısı yapıldı

Ekim ayı, yalnızca pastırma yazını değil, sonbahar sislerini de Kiev’e getirdi. Başkentte birkaç gün boyunca yüksek düzeyde hava kirliliği kaydedildi. Başkentin sakinleri, sisli şehrin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından yayınladılar. Kiev Şehir İdaresi, ”gündüzleri hava ısınıyor, geceleri soğuk ve % 100 neme maruz kalındı, bu nedenle sis var.” dedi..

Ayrıca, halkın havanın durumunu da etkileyecek şekilde yaprakları ve çöpleri yaktıklarını, sis olması durumunda, dışarı çıkılmaması ve pencerelerin kapalı tutulması tavsiye edildi. İlk soğuklarla birlikte durumun iyileşeceği belirtildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com