Ukrayna, İş Yapma Kolaylığı sıralamasında 7 basamak yükselerek 64. sıraya yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Aleksey Gonçaruk, Ukrayna’nın Dünya Bankası’nın 2020 yılı İş Yapma sıralamasında 70.2 puanla 64. sırada yer aldığını, yedi sıra birden yükseldiğini söyledi.

Başbakanın belirttiği üzere, bu Ukraynalı girişimciler için olumlu bir sinyal olmakla birlikte; yabancı yatırımcılar için yeşil bir ışık anlamına gelmektedir.

Ancak, bu sadece bir başlangıç, bu yönde çalışmaya devam ediyoruz: İflas Kanunu üç gün önce kabul edildi, birkaç hafta önce yatırım faaliyeti teşvikine ilişkin bir yasa çıkardık.” dedi.

Dünya Bankası raporunda 2019’da Ukrayna, Dünya Bankası uzmanlarının derecelendirmede kullandığı 10 göstergeden 6’sında performansını artırdı.

Ukrayna, “Azınlık hissedarlarının korunması” (+27 puan) ve “Yapı ruhsatlarının alınması” (+10 puan) bileşenlerinde en büyük ilerlemeyi göstermiştir. Ayrıca, bu derecelendirme pozisyonundaki iyileşme, “Elektrik Şebekelerine Bağlantı”, “Uluslararası Ticaret”, “Mülkiyet Kaydı” ve “Kredilere Erişim” bileşenlerinde olumlu değişikliklerden etkilenmiştir.

Bakınız: Dünya Bankası’nın Gözünden, Ukrayna’da Son Beş Yılda Hayata Geçirilen Reformlar

Gonçaruk, “Eminim: Böyle bir hızda, başarılı reformlarla, devletimiz yakın gelecekte yatırım için bir mıknatıs haline gelecek.” dedi.

İş Yapma Kolaylığı indeksi, Dünya Bankası tarafından hazırlanan, dünyanın 190 ülkesinin yıllık yatırım çekiciliğini ölçen bir derecelendirme sistemidir. ”Doing Business” raporu, ekonomik sonuçları analiz etmek, başarılı reformları tanımlamak ve etkinliğini değerlendirmek için kullanılan 10 temel gösterge kullanılarak, her ülkedeki reform durumunun kapsamlı bir çalışmasıdır. İş Yapma Kolaylığı indeksi, bir ülkede yatırım yapıp yapmamaya karar verirken yatırımcılar için önemli bir göstergedir.

Listenin en başında 86.8 puanla Yeni Zelanda bulunurken, Türkiye 76.8 puanla Fransa’nın ardından 33. sırada yer almaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com