Ukrayna’da yaşamak için en iyi şehirler (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü Analiz ve Sosyolojik Araştırmalar Merkezi adına “Rating” sosyoloji grubu tarafından hazırlanan Yedinci Belediye Araştırması sonuçlarına dayanarak eklenen beş yeni kriter sonucunda Ukrayna’nın yaşanabilir şehirleri için bir sıralama yapıldı.

Bu derecelendirmeye göre ilk 3 sırayı 84.7 puanla Ternopil, 81.3 puanla Ivano-Frankivsk ve 80.1 puanla Hmelnitskiy aldı. Derecelendirmede alınabilecek en yüksek puan ise 125 idi.

Focus dergisi tarafından on üçüncü kez Ukrayna Şehirlerinin Konfor Derecelendirmesi hazırlandı. 2021 yılında yayın kurulu hesaplama yönteminde birkaç değişiklik yaptı. İlk olarak, derecelendirmeye Lugansk ile Severedonetsk ve Marupol şehirleri de eklendi. İkincisi de, ekonomik ve çevresel göstergeler gibi geleneksel kriterlere ek olarak, şehir sakinlerinin öznel algısı da dikkate alındı.

Ukrayna’da zorunlu aşılama çalışanların yüzde 40’ını etkileyecek, işsizlik artacak

Bunlar arasında, örnek, şehrin engelliler için erişilebilirliğinin değerlendirilmesi, şehirde bebek arabasıyla dolaşan ebeveynlerin rahatlığı dikkate alındı.

Derecelendirme, ülkedeki en büyük 24 şehri içermektedir. Focus editörleri , niteliklerinin değerlendirilmesi için 16 kriter seçti ve toplamda alınabilecek en yüksek puan 125 oldu.

  • Şehir ekonomik göstergeler için 50 puan alabilir – beş kriterin her biri için on puan. Bunlar, ortalama maaş seviyesi, geleneksel bir alışveriş sepetinin maliyeti, yeni binalarda ve kiralık dairelerde ortalama konut maliyeti ve ayrıca özgeçmiş sayısının boş pozisyonlara oranıdır.
  • Focus’un “en iyi 100 okul” derecelendirmesinde yer alan eğitim kurumlarının varlığı şehre 10 puan getirilebilir. Milyonun üzerinde nüfusa sahip şehirlerin bu kriterde yüksek puan alma şansının yüksek olması üzerine 10 bin kişi başına okul sayısı dikkate alındı..
  • Beş kriterin her biri için beş olmak üzere 25 puan, halk tarafından belediye hizmetlerinin kalitesi değerlendirmesine dayandırıldı. Odak, ulaşım altyapısının kalitesinin, su temininin, şehrin engelliler için erişilebilirliğinin değerlendirilmesini dikkate aldı. İnsanlar, bölgelerinin karanlık sokaklarında tek başlarına hareket ederken polisin faaliyetlerini ve kişisel güvenlik duygularını da değerlendirdi.
  • Şehir, iki çevresel gösterge için 10 puan alabilir: ana kirleticilerin atmosfere salınım miktarı ve kişi başına I – III sınıfı tehlikeli atık miktarı. Sınıf I atık: son derece tehlikeli, örneğin cıva içeren atıkları içerir; Sınıf III atık: orta derecede tehlikeli, örneğin motor yağlarını içerir.
  • 2019 yılında doğumda ortalama yaşam süresi göstergeleri ile şehre en fazla 10 puan.
  • 10 bin sakin başına suç sayısı göstergeleri için de 10 puan ile COVID-19 insidansı göstergeleri için 10 puan esas alındı.

Kiev Belediye Meclisi karar aldı: Konutlarda ısıtma fiyatları arttırılmayacak

Derecelendirme:

  1. Ternopil
  2. Ivano-Frankivsk
  3. Hmelnitskiy
  4. Vinnitsa
  5. Rivne
  6. Çerkasi
  7. Kiev
  8. Çernovtsi
  9. Kropivnitskiy
  10. Ujgorod
  11. Lutsk
  12. Çernigov
  13. Nikolayev
  14. Harkov
  15. Lviv

Sağlık Bakanı: Ukrayna’da yetişkinlerin yüzde 30’u aşılandı

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com