Kolluk kuvvetleri, yabancı “öğrencilerin” Ukrayna’ya yasadışı göç kanalını engelledi (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Özel bir operasyon sırasında, polis sınır muhafızlarıyla birlikte, eğitim kisvesi altında Ukrayna’ya yabancı kaçakçılığı ve ardından AB ülkelerine yasadışı geçiş yapma konusunda geniş çaplı bir “planı” ortaya çıkardı.

Bu hizmetin “öğrenci” başına bedeli ise 13 ila 15 bin dolar arasında değişiyor. Polis, suç örgütünün üç üyesini gözaltına aldı.

Polis ve sınır muhafızları, eğitim kisvesi altında Ukrayna’ya yabancı kaçakçılığı ve ardından Avrupa Birliği’ne yasadışı geçiş yapma konusunda geniş çaplı bir “organizasyonu” ortaya çıkardı. Güçlü bir yasadışı göç kanalını gizlemek için suçlular, yabancıları resmileştirmek için bir aracı firmalar ağı oluşturdular. Ayrıca failler, suç faaliyetlerini örtbas etmek için özel yüksek öğretim kurumlarından birini de kullanmıştır. Böylece yabancılar, resmi olarak eğitim daveti alarak, yasal olarak ülkeye gelebildiler. Saldırganlar daha sonra onları kontrol noktalarının dışındaki AB ülkelerine kaçırdı.

Polis birkaç ay boyunca yaklaşık 40 “öğrenciyi” AB ülkelerine nakletmeye çalışırken gözaltına aldı. İki yıl içinde sanıkların “eğitim” için yaklaşık üç bin yabancıyı Ukrayna’ya gönderdiği tespit edildi.

Batı Avrupa’ya geçiş için Ukrayna’da kurulan organizasyon, Afrika kıtasında, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’da 10’dan fazla ülkeye hizmet veriyordu. Bir “öğrencinin” AB’ye yasadışı geçişinin maliyeti 13 ila 15 bin dolar arasında değişirken, Göç Polis Departmanı başkan vekili Igor Malakhov, ön verilere göre, bu plandan elde edilen “gölge” gelirin yıllık bir milyon dolardan fazla olduğunu söyledi.

Kiev Belediye Meclisi karar aldı: Konutlarda ısıtma fiyatları arttırılmayacak

Failleri tutuklamaya yönelik özel operasyon birkaç aşamada gerçekleşti. Kolluk kuvvetleri, eyalet sınırından dört yasadışı göçmen grubunu kaçırmaya çalışırken bir suç grubunun iki üyesini gözaltına aldı.

Çernovtsi bölge polisi müfettişleri, cezai işlem başlattı.

Şüphelilerin ikametgahlarında yapılan aramalar sırasında polis, yabancı “öğrencilerin”, bilgisayar ve sunucuların, mobil terminallerin ve belleklerin, aracılara hizmet veren tüzel kişilerin mühürlerinin yanı sıra döviz cinsinden yüklü miktarda paraya el koydu.

Ukrayna Merkez Bankası, Ukrayna’nın 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 3.1’e düşürdü

Suç grubunun ikisi yabancı biri Ukraynalı üç üyesinden ikisi gözaltına alındı, birisi ise tutuklu yargılanmaktadır. Failler yedi yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Soruşturma faaliyetleri sürmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com