Ukrayna’da zorunlu aşılama çalışanların yüzde 40’ını etkileyecek, işsizlik artacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da her üç kişiden biri covid aşısına karşı çıkıyor. Bu, Ukrayna’daki işgücü piyasasındaki açığı daha da kötüleştirecek, bu sebeple işverenler maaşları artırıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından belirli meslekler için belirlenen zorunlu aşılama, çalışan Ukraynalıların %41’i için bir engel haline gelecek. Aynı zamanda vatandaşların %35’i kategorik olarak Covid aşılarına karşı. OLX Jobs platformuna göre bu, işgücü piyasasında bir açık yaratabilir ve işsizliği şiddetlendirebilir.

Ankete göre, her beş Ukraynalıdan biri tam olarak aşılanmış durumda, yanıt verenlerin %18’i hala aşı olmayı planlıyor ve %19’u henüz karar vermedi. Bu sonuçlar, çalışanların işten toplu olarak uzaklaştırılması ihtimalini hesaba katarak, Ukrayna’da çalışan uzman eksikliğini tahmin etmek için temel oluşturuyor.

Kiev’de salgın sebebiyle okullara iki haftalık ara, öğrencilere erken tatil

Genel olarak, Ukrayna’da ön koşul olarak aşılama, 10 işçiden 4’ü için bir engel olacaktır. Bu, Odessa bölgesi sakinleri için en önemli sorun olacak.

Zorunlu aşılamanın başlamasından sonra işteki değişiklikler, çalışan Ukraynalıların %43’ü tarafından şimdiden hissedildi. 18 Ekim’den bu yana “kırmızı” bölgenin faaliyet gösterdiği bölgelerde, bu rakam çok daha yüksek: Herson bölgesinde çalışanların %57’si, Zaporoje bölgesinde %58’i, Dnepropetrovsk bölgesinde %48’i ve Odessa bölgesinde %46’sı.

Aynı zamanda, işverenler, insanlarla sürekli temas halinde olan işçilerin maaşlarını yükseltmeye hazır. Yakın gelecekte bu tarz işlerde çalışılan meslekler Sağlık Bakanlığı’nın genişletilmiş listesine dahil edilebilirler.

Ekim ayında, Ukrayna’da talep edilen maaşlar 2021’in başına göre nasıl değişti?

  • satıcılar – 10.700 UAH, altı ay boyunca + %16;
  • sürücüler – 20.000 UAH, + %8;
  • nakliyeciler – 12 450 UAH, + %25;
  • tamirciler – 12.500 UAH, + %14;
  • aşçılar – 13.500 UAH, + %11.

Ukrayna Merkez Bankası, Ukrayna’nın 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 3.1’e düşürdü

Analistlere göre, 22 Ekim itibariyle Ukrayna nüfusunun %16.5’i tam olarak aşılanmıştır.

Bir hatırlatma olarak, Ukrayna Sağlık Bakanlığı, zorunlu aşıya tabi kuruluşların meslek ve çalışanlarının listesini genişletmeyi amaçlamaktadır. Listede, eğitim alanındaki çalışanlara ek olarak, sosyal hizmet uzmanlar ve devlete ait işletmelerin çalışanları da yer alacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com