Ukrayna’da otogaz fiyatları önümüzdeki iki ayda önemli ölçüde artabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

KLO benzin istasyonu ağının ortaklarından Igor Çernyavskiy’e göre Ukrayna’da Nisan-Mayıs döneminde sıvılaştırılmış gaz fiyatlarında keskin bir artış bekleniyor. Bunun benzin istasyonlarındaki fiyatlara yansıması ise litre başına 5 UAH olabilir.

Çernyavskiy’e göre ülkede “büyük bir otogaz açığı” oluşacak.

Aynı zamanda limanların bu tarz yakıtların gerekli hacimlerde aktarılmasını sağlayamayacağını kaydeden Çernyavskiy, talebin 100 bin ton olmasına karşın, limanlardaki maksimum kapasitenin 20-30 bin ton sıvılaştırılmış gaz olduğunu belirtti.

Igor Çernyavskiy Rusya’dan Ukrayna’ya sıvılaştırılmış gaz ithalatının durdurulması sonucunda, bu faktörlerin bir sonucu olarak, gaz fiyatının litre başına 5 UAH artabileceğini öngördü.

Danışmanlık Grubu A-95’e göre, 13 Nisan itibariyle Ukrayna otogazın ortalama fiyatı 15.76 UAH olup, premium marka ağlarda 16.48 UAH.

KLO’nun ortak sahibi, otogazın popülaritesinin 2012’de kendini gösterdiğini ve o dönemde fiyatının benzinin yarısı olduğunu hatırlatarak Nisan 2021 itibarıyla sıvılaştırılmış gazın benzini neredeyse yakaladığını vurguladı.

Bir ton benzinin gümrük işlemlerinin yaklaşık 213 Euro iken, aynı hacimdeki otogaza sadece 52 Euro olmasına şaşırdığını ifade etti. Sonuç olarak, devlet hazinesinin tüketim vergisi şeklinde önemli bir gelirden olduğunu da belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com