Ukraynalıların zeytinyağı tüketimi artıyor: Üç ülkeden ithalat yoğun

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Tarımsal İşletme Kulübü’ne (UCAB) göre, 2020 yılında Ukrayna’ya yapılan zeytinyağı ithalatı bir önceki yıla kıyasla % 56 artarak 3.8 bin ton olarak gerçekleşti.

İtalya, İspanya ve Yunanistan tüm arzın % 85’ini gerçekleştirirken; İtalya % 46, İspanya % 24, Yunanistan % 15, Polonya % 6 ve İngiltere % 2 pay almaktadır.

Ukrayna’ya 2020 yılında 3.8 bin ton ithalat olurken, 2019 yılında 2.4 bin ton, 2018 yılında 1.5 bin ton zeytinyağı ithalatı yapılmıştı.

İspanya, dünyadaki toplam üretimin % 50’si ile en büyük üreticidir. Yunanistan, Tunus ve İtalya’nın yanı sıra Fas da ilk beş büyük üretici arasında yer almaktadır. Aynı zamanda dünya zeytinyağı üretimi, ayçiçek yağı hacminin 5’te biri kadardır.

UCAB analisti Svetlana Litvin’e göre, zeytinyağı Ukrayna’da giderek daha fazla popülerlik kazanıyor. Ayrıca, toplam yağ tüketimindeki payı ise halen % 7-8’den fazla değildir.

“Zeytinyağı, özellikle yüksek fiyat nedeniyle Ukrayna mutfağı için daha tipik olan daha az yararlı ayçiçek yağının yerini alamayacak. Yükselen fiyatların arka planına rağmen, ayçiçek yağı 2,5-3 kat daha ucuz kalıyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com