Ukrayna’da mortgage kredisi % 7 ile başlatılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Denis Şmigal tarafından “EBA Global Outlook 2021: Büyük Soruların Yılı” başlıklı iş dünyası ile yapılan bir toplantıda ifade edildiğine göre Ukayna’da mortgage kredi faiz oranlarını yıllık % 7’ye düşürme projesi 1 Mart’ta başlatılacak.

Ukrayna'da mortgage kredisi % 7 ile başlatılacak

Başbakan “1 Mart’tan itibaren, Ukrayna’da % 7’lik “Birincil Konut” kredisi sunulacak. Bunu geliştirmeye devam edeceğiz: hem mortgage hem de finansal kiralamada sosyal kategoriler için kredi oranı ise % 5. Bu yıl Devlet Mortgage Kurumu aracılığıyla başlatmak istiyoruz.” dedi.

Başbakan aynı zamanda mortgage uygulamasının ülke ekonomisine de çarpan etkisi olacağını sözlerine ekledi.

NBU’ya göre, Ukrayna’daki ipotek kredisi hacmi 2020’nin 9 ayında ortalama kredi büyüklüğünde % 16 artarak 2.3 milyar UAH’ye ulaştı.

Ukrayna’da, şirketler için grivna kurunda kredilerin ortalama oranları 2020’nin üçüncü çeyreğinde 1 puan azaldı ve yıllık % 9.6; bireysel kredilerde 1.9 puan azalarak yıllık % 30.9’a geriledi.

Bu krediler, hem bir daire satın almak isteyen Ukrayna vatandaşları hem de kendi başlarına bir ev yapmak isteyenler tarafından kullanılabilir. 2015 yılından önce inşa edilmiş konutları ise kredi ile satın almak mümkün olmayacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com