Ukraynaca ansiklopedik İslam kavramları sözlüğü yayınlandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İslam dini geleneğinin temel kavram ve terimlerinin çoğunu içeren ilk ansiklopedik eser olan Ukraynaca İslam ansiklopedik sözlüğü yayınlandı.

Ukrayna Etnopolitika ve Vicdan Özgürlüğü Devlet Servisi (DESS) tarafındanYayın, 2013’ten beri ikisi Müslüman olan dört yazarın çabalarıyla hazırlanmıştır: Said Ismagilov, Igor Kozlovsky, Ruslan Khalikov ve Mikhail Yakubovich.” denildi.

Kiev İslam Kültür Merkezi’nde yapılan bir sunum ve toplantı ile ansiklopedinin tanıtımı yapıldı. Kitap, İslam tarihi, temelleri ve eğilimleri hakkında bilgilerin yanı sıra Müslüman dünyasının ünlü bilim adamları ve şahsiyetleri hakkında biyografik bilgiler, çeşitli tarihi olaylar hakkında arka plan bilgileri içermektedir. Sözlük, din alimleri, tarihçiler, filozoflar, oryantalistler, siyaset bilimciler gibi çok çeşitli uzmanlara ve ayrıca İslam ile ilgilenen herkese hitap etmektedir. Toplamda 1000’den fazla madde içermektedir.

DESS Başkanı Olena Bogdan, Ukraynalı okuyucuların şimdi İslam kavramlarını ve Ukraynaca olarak çeşitli yorumlarını tanıma fırsatı bulacakları binlerce saatlik çalışma için yazarlara şükranlarını dile getirdi.

Ansiklopedik sözlüğün ortak yazarları, şu anda dar bir uzman çevresi için yayını 150 kopya olarak dağıttı. Yayının geniş bir okuyucu kitlesine sunumu ise 23-27 Haziran 2021’de yapılması planlanan X. Uluslararası 2021 Yılı Arsenal Kitap Fuarı sırasında yapılacağı belirtildi.

Sözlüğün ortak yazarlarından biri, Ukraynalı bilim adamı-din alimi, tarih bilimleri uzmanı, eski siyasi mahkum Igor Kozlovsky (neredeyse 2 yılını DPR militanlarının zindanlarında geçiren ve takas yoluyla esaretten serbest bırakılan) yayının bilimsel yaklaşımla İslam dini geleneklerini birleştirdiğini kaydetti.

Kozlovsky “Ansiklopediyi bilim adamları için ilgi çekici hale getirmeye çalıştık ama inananları gücendirmemeye çalıştık. İslam bir yekpare olmadığı için, içinde birçok farklı yön vardır. Bu nedenle metinleri dengelemeye çalıştık.” dedi.

Genel olarak, bugün Ukrayna’nın farklı bölgelerinde 270’den fazla Müslüman topluluk faaliyet göstermektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com