Ukrayna ve Türkiye serbest ticaret anlaşması müzakerelerine yeniden başlamayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomi Bakanı Igor Petraşko, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında, Ukrayna ve Türkiye’nin serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerini yeniden başlatmayı planladığını söyledi.

bayrak türkiye ukrayna

Ekonomi Bakanlığı basın servisi tarafından verilen bilgiye göre Petraşko “Bugün hedefimiz uzun müzakereleri yeniden başlatmak ve STA’yı sonuçlandırmak için karşılıklı olarak yararlı bir çözüm bulmaktır.” dedi.

Konu ile ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yapan Ruhsar Pekcan ise ” Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Ihor PETRASHKO ile çok verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Görüşmede devam eden serbest ticaret anlaşması müzakereleri başta olmak üzere ikili ticaret hacmini arttırmak için atılabilecek adımları ele aldık.” dedi.

Görüşmeler sırasında bakanlar, yakın gelecekte Ukrayna ticaret temsilcisi ve ekonomi bakan yardımcısı Taras Kaçka‘nın Türk tarafı ile ile kapsamlı istişareler için Ankara’yı ziyaret etmesi konusunda anlaştılar.

Bakanlar ayrıca, gelecekteki STA kapsamında ikili ticaret konularını kapsamlı bir şekilde ele almak için kişisel resmi müzakereler yapmayı kabul ettiler.

Petraşko, “Bunun ticaret cirosunu 10 milyar dolara çıkarma iddialı hedefimizin uygulanmasını sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

Bakanlık, Türkiye’nin gümrük vergilerindeki artışı da görüştüler. Mesajda, “Taraflar, durumu çözme seçeneklerinden birinin en uygun tarife önerisinin ortak geliştirilmesi ve bir STA’nın sonuçlandırılması olduğu konusunda anlaştılar.” denildi.

Ekonomi Bakanlığı’nın belirttiğine göre, 28 Ağustos’ta Türkiye, Ukrayna malları pazarına erişim için güncellenmiş bir tarife teklifi göndermiştir. Aynı zamanda Ukraynalı üreticiler, yılın başından bu yana ülkenin uygulamaya koyduğu birçok kısıtlayıcı önlemle karşı karşıya bulunmaktadır

Daha önce, Avrupa İşadamları Derneği, Türkiye’nin Ukrayna şekerleme ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini artırmasını önlemek için acil önlemler alınması talebiyle yetkililere başvurmuştu. 20 Ağustos’ta, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın şekerleme ürünleri dahil 115 mala ek gümrük vergisi getiren bir kararı yürürlüğe girdi. Dernek, kendisine göre, AB’den gelen ürünler ve Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşmaları imzaladığı ülkeler dışında, Türkiye’ye ithal edilen şekerleme ürünlerine % 15 ila % 20 oranında ek vergi uygulanacağını açıkladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com