Ukrayna – Türkiye arası ekspres kargo denilince (Röportaj)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Fatih Ndeep Kargo, özellikle Ukrayna ve Türkiye arası karşılıklı ekspres kargo denilince akla gelen ilk isim. Facebook gruplarında üyeler tarafından koşulsuz bir şekilde referans olarak gösterilmesi özellikle dikkat çekmektedir. 

Hem Türkiye’de hem Ukrayna’da uzun süre kargo ve dağıtım sektöründe sistem geliştirme, süreç ve yazılım iyileştirme, hatta operasyon yönetimi işlerinde bulunduğum için yaptığı iş bu yönüyle de ilgimi çekmişti. Bu nedenle hem kendisiyle tanışmak, hem de bize, kendisini ve yaptığı işin detaylarını anlatması için Kiev’de bir kafede buluştuk. 

Biz sorularımızı çekinmeden sorduk, o da samimiyetle cevapladı.

Öncelikle hem seni, hem firmanı tanısak. seni ve N Deep Kargo’yu bize bir anlatır mısın?

Domino’s Pizza’da 99 yılında çalışmaya başladım. 2011 senesinde bölge müdürü olarak ayrıldım. 2015 yılında Kahve Diyarı’nı işlettim. 2015’te tekstil işine başladık. Kargo işi o dönem fazla yoktu.Tekstil işi ile uğraştığımız için hem kendi mallarımızı götürüyorduk hem de eş dost kendi malları için sürekli soruyordu ve gönderiyordu. Bu noktada işin aslı bir açık ve piyasada ciddi güvensizlik vardı. Bu nedenle bu işe ufak ufak girmeye başladık. Zamanla yarattığımız güvenle farklı sektörlerden firmalar ve kişiler de bize iş vermeye başladı. Müşteri portföyü genişledikçe bu işi profesyonelleştirmeye karar verip bugünkü formata getirdik. Yani tuğlaları üst üste koya koya bu noktaya getirdik.

N Deep Kargo ismi nereden geliyor?

Türkiye genelinde kapıda ödemeli satış tekstil işi yapan bir firmamız var: N Deep Tekstil. Yaklaşık 8 yıldır bu işi yapmaktayız ve aktif olarak 3 şubesi bulunmaktadır. Marka ismi olarak kargoda da aynı ismi kullanıyoruz.

N Deep Kargo’da çalışma sisteminiz nasıl? Müşteriler size nasıl ulaşıyor?

Instagram, Facebook, Whatsapp ve referans üzerinden gelen müşterilerle whatsapp üzerinden iletişim kurarak gönderecekleri ürünün içerik ve fotoğraflarını, ölçülerini alıyoruz. Eğer yasaklı madde değilse ve taşımaya uygun ise fiyat veriyoruz.

Ukrayna içerisinde şu an sadece Kiev’deyiz. Türkiye’de İstanbul. Diğer şehirlerde gelen ve giden kargolarda Ukrayna içinde Nova Poşta, Türkiye’de yurtiçi kargo firmalarını kullanıyoruz.

Yani göndermeden önce içeriğini müşteri ile görüşüyorsunuz?

Evet, içerik hem verilen fiyatta etkili oluyor, hem de ürünün yasaklı olup olmamasına dikkat ediyoruz. Bu konuda bilgi veriyoruz.

Peki müşteri kitlesi ağırlıklı olarak kimlerden oluşuyor?

Türkiye’deki Ukraynalılar ile Ukrayna’da yaşayan Türkler ağırlıklı. Bir de bu iki ülkede çalışan firmalardan oluşuyor.

Ukraynalı müşterilerin olması aslında en ilginç kısmı. Şahsen o konuda büyük bir açık olduğunu düşünüyordum.

Evet, gittikçe artıyor. Özellikle referans üzerine geliyorlar.

Firmaların Türkiye’ye veya Ukrayna’ya ne gibi gönderimleri oluyor?

Mesela firmalar için karşılıklı numune gönderimi yapıyoruz. Katalog gönderimleri sıkça oluyor; kıyafetler, en önemlisi ise acil evraklar, şirkete ait elektronik ürünlerin transferi oluyor. 

Peki ya kişiler genelde ne gönderiyor ve ne alıyor?

Şahsi eşyalar, bebek mamaları, çeşitli tekstil ürünleri, bazen ev eşyaları, kişilerin internetten alışverişle satın aldığı ürünler sıkça oluyor.  Havayolu ile taşımacılıkta yasaklı olmayan her türlü ürünü taşıyabiliyoruz.

Bebek maması mı?

Evet bazen, bebekler diğer ülkede alıştığı mama olmayınca sıkıntı çıkıyormuş beslenmesinde. O nedenle karşılıklı taşıdığımız oluyor.

Peki Türkiye’de internetten alışveriş yapsam, bu bana nasıl ulaşacak?

Internetten yapılan alışverişte bizim adresimizi ve teslim alan olarak bizi belirtiyorsunuz. Önce bizim adresimize geliyor. Sonrasında o ürünü size getiriyoruz. 

Peki Ukrayna’da bir şirketiniz, yeriniz var mı?

Türkiye’de şirketimiz ve yerimiz mevcut. Ukrayna’daki şirketimiz kuruldu ve ofis çalışmalarımız devam ediyor. 

Peki müşteriler ürünleri size nasıl teslim ediyorlar?

Ukrayna içerisinde nova poşta ile gönderiliyorsa bizim belirlediğimiz nova poşta ofisine gönderiliyor. Eğer Kiev’de ise duruma göre iletişime geçip, bizzat kendisi bize ulaştırıyor ya da biz adresinden teslim alıyoruz.

Peki ürün değerine dikkat ediyor musunuz? Değerli ama hafif bir ürün göndersem, bu fiyattan mı gidiyor?

Burada müşteri ile görüşerek, ürünün değeri ve türüne göre özel fiyatlandırıyoruz. Evrak, tekstil ve kişisel eşya dışındaki tüm ürünler özel fiyatlandırmaya tabi. O nedenle fiyat vermeden içerik bilgisini istiyoruz.

Peki hangi sıklıkta gidip geliniyor? Her gün var mı?

Şu an haftada karşılık ikişer planlı uçuşumuz var. Bunun haricinde işin durumuna göre, kişiye özel VIP uçuşlar yapıyoruz.

—— ***** ——-

Biz aklımızdakileri sorduk, o cevapladı. Arada muhabbet de ettik. Kendisine teşekkür ederiz.

N Deep Kargo İletişim Bilgileri:

Whatsapp: +38 063 415 49 64
Facebook
Web: https://www.ndeepkargo.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com