Ukrayna Sağlık Bakanı: Her üç HIV pozitif Ukraynalıdan biri durumunu bilmiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko tarafından bir toplantıda belirtildiğine göre Ukrayna’da yaklaşık 257 bin kişi HIV ile yaşıyor.

Lyaşko “Bugün (dün) Dünya AIDS Günü’nde herkesi selamlıyor ve aynı anda iki salgınla mücadele çağında tüm dünya ile dayanışma içinde olduğumu ifade ediyorum. Ukrayna’daki HIV salgını Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Ülkemizde yaklaşık 257 bin kişi HIV ile yaşıyor.” dedi.

Salgının coğrafi olarak heterojen olduğunu ve en büyük yükü Odessa, Dnepropetrovsk, Nikolayev ve Donetsk bölgelerinin yaşadığını söyledi.

Bakana göre, HIV salgınının üstesinden gelmeye yönelik ulusal strateji, önleme, hastalığın zamanında teşhisi, bakım ve tedaviyi hedefliyor.

Lyaşko, “Tıbbi kurumların ve kamu kuruluşlarının ortak çabaları sayesinde, COVID-19 nedeniyle karantina kısıtlamaları altında bile geçen yıl 2.5 milyon kişiye HIV testi yapıldı, 19 bin kişiye HIV teşhisi kondu ve 18 bin kişi tedaviye başladı.” dedi.

Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın İstanbul Sözleşmesi’ne katılımını destekliyor

Antiretroviral tedaviye erişimin büyük ölçüde genişlemesi zemininde, HIV enfeksiyonu insidansının giderek azaldığını vurgulayan bakan “Son 5 yılda HIV enfeksiyonunun neden olduğu hastalıklardan ölümler üç kat azaldı. Ancak ne yazık ki geçen yıl 2 bin 500 HIV’li insan öldü. Bu sonuçların ana nedeni hastalığın geç teşhis edilmesidir. Tüm çalışmalarımıza rağmen. ilk kez çabalarla, her üç kişiden birine HIV teşhisi daha AIDS aşamasındayken konuldu.” dedi.

Lyaşko, bugün her üç HIV pozitif Ukraynalıdan birinin durumunu bilmediğini bildirdi. “Bunun nedeni, insanların ücretsiz HIV enfeksiyonu testini yaptırmaktan kaçınmasıdır. Bugün bir aile hekimlerinde, tıbbi garanti programı kapsamında tıbbi bakım sağlayan herhangi bir sağlık kuruluşunda ve test merkezlerinde HIV testi yaptırabilirsiniz.” diye açıklama getirdi.

Her yıl Dünya Sağlık Örgütü’nün girişimiyle 1 Aralık Dünya AIDS Günü olarak kutlanıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com