Ukrayna’nın doğal kaynaklarının toplam değeri yaklaşık 15 trilyon dolara ulaşıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'nın doğal kaynaklarının toplam değeri yaklaşık 15 trilyon dolara ulaşıyor

Ukrayna’nın doğal kaynaklarının toplam değeri yaklaşık 15 trilyon dolara ulaşırken, bunun % 70’inden fazlası yalnızca üç bölgeye düşüyor: Donetsk, Dnipropetrovsk ve Lugansk.

Forbes’e göre, Ukrayna’nın doğal kaynakların toplam değeri en son 2005 yılında hesapladığı. O zamanlar, keşfedilen rezervlerin hükümet belgelerinde 7-10 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyordu, şimdi ise önemli ölçüde arttı.

Madenlerin toplam değerinin %62’si taş kömürü, %14’ü demir cevheri olurken diğer varlıkların her biri %5’ten azdır. Toplam maden miktarı ise 111 milyar tondur.

Uzmanların tahminlerine göre Ukrayna, kömür yataklarının yüzde 63’ünü, petrol yataklarının yüzde 11’ini, doğal gaz yataklarının yüzde 20’sini, metal yataklarının yüzde 42’sini ve lityum dahil nadir toprak mineral yataklarının yüzde 33’ünü kaybetti.

Aynı zamanda, bu doğal kaynakların bir kısmı, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinden sonra Moskova tarafından ele geçirildi.

Ukrayna’daki savaş sırasında Rusya, 41 kömür yatağı, 27 doğal gaz yatağı, 14 propan yatağı, 9 petrol yatağı, altı demir cevheri yatağı, iki titanyum cevheri yatağı, iki zirkonyum cevheri yatağı ve birer uranyum ve altın madeni ile daha önce Ukrayna’da çelik üretimi için kullanılan büyük bir kireçtaşı ocağını ele geçirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com