Ukrayna’da ortalama emeklilik yaşı 52.8’e düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da emekli sayısı yaklaşık 11 milyona düştü

Ukrayna’da ortalama emeklilik yaşı 53.8’e düştü. Bu gösterge, erken emeklilik hakkına sahip avantajlı kesimlerin sayısındaki artışla bağlantılı olarak sürekli olarak azalmaktadır.

Ukrayna’da emekli yaş ortalamasının düşme eğilimi, emeklilik yaşından ziyade erken emeklilik hakkına sahip olan savaşa katılanlar, ekmek kazananı kaybettiği için maaşa bağlananlar vb. sebeplerle olmaktadır. Ülkedeki asgari ve azami emekli maaşı arasında da büyük bir uçurum var.

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada Sosyal Politika Komitesi verilerine göre, yaşa göre ortalama emeklilik yaşı 59 iken, eve ekmek getiren birinin kaybı durumunda vatandaşlar ortalama 33 yaşında yardım almaya başlıyor. Engelli aylığı alanların ortalama yaşı ise yaklaşık 48’dir. Oysa normal şartlarda yaşlılık aylığı 60 yaşından önce verilmemektedir.

Ek olarak, Ukrayna’da asgari ve azami emekli maaşları arasında yaklaşık 10 kat büyük bir boşluk var. Hakimler, savcılar, Çernobil yetkilileri, gümrük memurları, bilim adamları, çeşitli düzeylerdeki yetkililerin emeklilik hesaplamasına özel yaklaşımlar bu uçuruma sebep olmaktadır.

Sosyal Politika Bakanlığı sosyal sigorta geliştirme müdürlüğü başkanı Valentina Kudin “Şu anda şeffaf bir emeklilik sistemi geliştirmek için Dünya Bankası ile yakın işbirliği yapıyoruz. Dünya Bankası, Ukrayna’da bir kişinin uzun süre istihdam edilmek yerine emekli maaşı almak için belirli bir kategoride olmakla ve aktif bir yaşam sürdürmekle ilgilendiğini vurguluyor.” dedi.

Komite, Ukrayna’da emeklilik sisteminde reform yapılması gerektiğini kaydetti. Seçeneklerden biri birikimli emekli aylığının getirilmesidir: bu uygulama birçok AB ülkesinde geliştirilmiştir. 9212 sayılı söz konusu yasa tasarısı Nisan ayında parlamentoda kabul edilmiş olup, 55 yaş altı vatandaşlar için ilk üç yıl devlet tarafından ortaklaşa finanse edilecek bir birikim sistemi getirilmesini önermektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com