Ukrayna, Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’nden çıkarma sürecini başlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
BM Güvenlik Konseyi 22 Eylül'de Ukrayna konulu bakanlar toplantısı düzenleyecek

Ukrayna, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki ve genel olarak örgütteki varlığının neden gayri meşru olduğunu resmen açıkladı. Dışişleri Bakanlığı süreci başlattı.

Ukrayna’nın Rusya’yı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden ve genel olarak BM’den dışlama sürecini başlattığını bildiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba , Rusya’nın Sovyetler Birliği’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki koltuğunu gasp ettiğini vurguladı.

Kuleba “Bugün önemli bir adım attık. Ukrayna, Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’nden ve genel olarak örgütten çıkarmaya yönelik süreci başlattı. Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki ve BM Güvenlik Konseyi’ndeki varlığının nedenlerine ilişkin resmi düzeyde ayrıntılı ve gerekçeli tutumumuzu açıkladık. 31 yıl önce, Rus delegasyonunun aslında herhangi bir yasal dayanak olmaksızın BM Güvenlik Konseyi’ndeki SSCB’nin başkanlığını – o sırada var olmayan bir devlet – işgal ettiğine dair ayrıntılı kanıtlar sağladık.” dedi.

Bakanın belirttiği gibi, BM Şartı’ndaki “tecavüz”, plakaların “SSCB”den “Rusya Federasyonu”na basit bir şekilde değiştirilmesine dayanıyordu.

Rusya, planladığı gibi Ukrayna’yı ele geçirseydi dünyaya ne olacaktı? (Uzman Görüşü)

Kuleba, “Bu, Örgüte üyelik elde etmek için tek meşru prosedürü açıkça tanımlayan BM Şartı’nın 4. maddesinin 2. paragrafının ağır bir ihlalidir.” dedi.

Otuz yıldan fazla bir süredir, bu utanç verici gerçeğe göz yumulduğunu da belirten Kuleba “Ama Ukrayna sessiz kalmayacak. Bugün Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi statüsünden mahrum etmek için mücadeleye başladık. Bu mücadele kolay olmayacak. Karşı çıkacaklar, sadece Rusya değil. Ama biz, yalana ve çarpıtmaya katlanmayacağız. İşler zor ama hiçbir şey bizim için imkansız değil.” diye ekledi.

Kuleba, BM üyelerinin eşitliği ilkesinin rehberliğinde, Rusya Federasyonu’nun Örgüte üye olmak için diğer ülkelerle aynı uluslararası yasal yolu izlemesi gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı, “Ukrayna, bu açıklamanın hedeflerine ulaşmayı amaçlayan karmaşık bir süreç başlatıyor ve bu bağlamda, BM Şartı’nı ve uluslararası hukuku Rusya Federasyonu’nun yıkıcı etkisinden ortaklaşa korumak için diğer ülkelerle işbirliği yapmaya hazır.” dedi. Ukrayna’nın her büyükelçisinin artık kendisine verilen görevi yerine getirmek için çalışacağını da sözlerine ekledi.

BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden biridir. Bu, ona bu yapıdaki herhangi bir kararın alınmasını engelleme fırsatı verir. Ayrıca Moskova, bu durumu propagandasını teşvik ederek açıkça kötüye kullanıyor. Diğer devletlerin diplomatlarının artık bu saçmalıkları dinleyecek güçleri yok.

Eylül ayında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı ve BM Tüzüğü’nü ve örgütün diğer temel ilkelerini ihlal eden savaşı göz önünde bulunduran Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, uluslararası toplumu Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’ndeki daimi üyeliğinden ve uluslararası tüm üyeliklerden dışlamaya çağırdı. Cumhurbaşkanı Rusya’nın soykırım politikası yürüttüğünü, dünyaya nükleer silahlarla şantaj yaptığını ve radyasyon felaketine maruz bıraktığını vurguladı. Bu nedenle Rusya Federasyonu veto hakkıyla BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak kalamaz.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Bu arada ABD Kongresi’ne, Başkan Joe Biden‘e Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’nden çıkarması çağrısında bulunan bir karar sunuldu. Buna karşılık Beyaz Saray Sözcüsü Karin Jean-Pierre, üyeliği askıya almak için uygun bir mekanizma olsaydı ABD’nin Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’nden çıkaracağını kaydetti. Ve BM Şartı, Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesinin görevden alınmasına ilişkin gerçekten herhangi bir hüküm içermemesine rağmen, Rusya’nın Sovyetler Birliği’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki yerinin varisi statüsüne itiraz edilmesi yine de mümkündür.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com