Rusya, planladığı gibi Ukrayna’yı ele geçirseydi dünyaya ne olacaktı? (Uzman Görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya, planladığı gibi Ukrayna'yı ele geçirseydi dünyaya ne olacaktı? (Uzman Görüşü)

Eğer Rusya, düşündüğü gibi Ukrayna’yı ele geçirseydi Ukrayna’da birçok toplama kampı kuracak, NATO Rusya’nın Polonya’yı işgaline hazırlanmak zorunda kalacak ve Çin Tayvan’ı saldıracaktı.

Komünizm tarihçisi ve Orta ve Doğu Avrupa’da sivil toplumun gelişimi üzerinde çalışmaları ile bilinen Anne Applebaum Atlantik’te yazdığı makalesinde Rus birlikleri planlandığı gibi birkaç gün içinde Kiev’i işgal etmesi halinde, o zaman Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve eşi Olena öldürülecekti.

Ona göre, Rus savaşçılar büyük olasılıkla çocukları bile bağışlamayacaktı. Rusya orijinal planını uygulayabilseydi, Ukrayna toplama kampları ve istenmeyenler için derme çatma hapishanelerle dolup taşardı. Ukrayna ordusunun gösterdiği direnişle çok sayıda dehşeti önleyebildiğinden emin.

Applebaum, “Ukraynaca kitaplar okullardan ve kütüphanelerden kaldırılacak. Ukrayna dili tüm halka açık yerlerde yasaklanacak. Yüzbinlerce Ukraynalı çocuk daha kaçırılıp Rusya’ya götürülecek” diye yazdı.

Ukrayna’da 50 bin Wagner askeri savaşıyor, bunların çoğu mahkum

Ayrıca, Kremlin’in planı uygulanırsa, Rus askerlerinin Polonya sınırında olacağını ve orada yeni komuta noktaları donatacağını, bu durumda NATO gerçek bir kaosa sürüklenebilecekti. Tüm ittifakın savunma için milyarlarca dolar harcaması ve kaçınılmaz bir Rus işgali beklemesi gerekecekti.

Uzman, Ukrayna’dan gelen mültecilerin evlerine dönme umudu olmadan Avrupa’daki kamplarda yaşayacaklarını yazdı. Moldova ekonomisi tamamen çöker, ülke “Rusya-Belarus-Ukrayna federasyonuna” dahil olurdu.

Applebaum “Bu felaket Avrupa ile sınırlı kalmayacaktı. Dünyanın diğer tarafında, Çin’in Tayvan’ı işgal etme planları tüm hızıyla devam edecekti. Çünkü Pekin, Avrupalı bir müttefiki savunmak istemeyen ve şimdi tamamen uzun bir çıkmaza saplanmış olan Amerika’nın varsayacağı gibi, cesur bir Rusya’ya karşı uzun vadeli bir savaş içindeyken, Pasifik Okyanusu’ndaki adaya yardım etmek için asla yolundan çekilmeyecekti.” diye yazdı.

Applebaum İran’dan da bahsetti. Ona göre, Tahran’daki İranlı mollalar cesurca nihayet nükleer silahlara sahip olduklarını ilan edeceklerdi. Venezuela’dan Zimbabwe’ye ve Myanmar’a kadar dünyanın dört bir yanındaki diktatörlükler rejimlerini katılaştıracak ve rakiplerine yönelik zulmünü yoğunlaştıracaktı.

Tarihçi, “Ama bunların hiçbiri olmadı. Çünkü Zelenskiy, “tahliyeye değil cephaneye” ihtiyacı olduğunu söyleyerek Kiev’de kaldı; çünkü Ukrayna askerleri, Kiev’e yönelik ilk Rus saldırısını püskürttü” diye yazdı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com