Ukrayna “barış formülünü” özel bir zirvede tartışmak istiyor: Kuleba, şartları açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna "barış formülünü" özel bir zirvede tartışmak istiyor: Kuleba, şartları açıkladı

Ukrayna hükümeti, “barış formülünü” tartışmak ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı sona erdirmek için uluslararası bir zirve düzenlemeyi planlıyor. Birleşmiş Milletler bu zirve için bir mekan olarak kabul ediliyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna hükümetinin Şubat ayı sonuna kadar tercihen BM’de olası bir arabulucu olarak Genel Sekreter Antonio Guterres ile bir barış formülü zirvesi düzenlemeyi beklediğini söyledi.

Böyle bir zirvenin 2023 Şubat ayı sonuna kadar yapılması bekleniyor.

Kuleba, “Bu zirveyi düzenlemek için en iyi yer Birleşmiş Milletler olabilir. Bu herhangi bir ülkeye iyilik yapmakla ilgili değil. Bu, herkesi girişime dahil etmekle ilgili.” dedi.

Aynı zamanda Rusya’nın zirveye katılımı hakkında konuşan bakan, Moskova’nın önce uluslararası bir mahkeme önünde savaş suçları için hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Kuleba, Ukrayna’nın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımını memnuniyetle karşılayacağını da kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı “Etkili bir arabulucu ve etkili bir parlamenter olarak ve en önemlisi ilkeli ve dürüst bir kişi olarak kendini kanıtladı. Bu nedenle, aktif katılımını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Ukrayna için barış formülü – bilmeniz gerekenler

Kasım ayında Bali’de düzenlenen G20 zirvesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy 10 maddelik bir barış formülü sundu.

Ukrayna barış formülünün çok açık olduğunu ve her noktasının üzerinde çalışıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı “Radyasyon ve nükleer güvenlik. Gıda güvenliği. Enerji güvenliği. Tüm mahkumların ve sınır dışı edilenlerin serbest bırakılması. BM Şartı’nın uygulanması ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve dünya düzeninin restorasyonu. Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların durdurulması. Adaletin yeniden tesis edilmesi. Çevre zararlarının bitmesi. Tırmanışı önleme. Savaşın sonunu belirleme” diye sıralamıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com