Stoltenberg: Rusya, Ukrayna üzerinde kontrol sağlama niyetinden vazgeçmiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg'in, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik başvurusuna tepkisi

Rusya Federasyonu liderliği, Ukrayna üzerinde kontrol sağlama planlarından vazgeçmedi ve bu amaçla çok sayıda askerini mezbahaya atmaya hazır, bu nedenle uzun bir askeri harekata hazırlanmak ve yeni saldırıları püskürtmek gerekiyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından Alman DPA gazetesine verdiği röportajda “Başkan Putin’in bu savaşın genel hedefini değiştirdiğine dair hiçbir belirti yok. Ukrayna’yı kontrol etmek istiyor. Hatırı sayılır sayıda yeni asker seferber etti. Birçoğu şu anda eğitim görüyor. Rusya Federasyonu acı verici kayıplara hazır olduğunu gösterdi ve daha fazla cephane ve silah için İran da dahil olmak üzere diğer otoriter rejimlere yöneldiler. Yani bu son değil. Savaşlar tahmin edilemez. Uzun vadeli bir sürece ve yeni Rus saldırılarına hazırlanmalıyız. Rusya’yı hafife alamazsınız.” dedi.

NATO ve müttefiklerinin Ukrayna’nın BM Şartı’nda şart koşulan meşru müdafaa hakkını desteklediğini vurgulayan Stotenberg “Bağlamı da anlamalıyız: Sivil altyapıya yönelik büyük Rus saldırıları, Ukrayna’nın sivil nüfusunu kışın su, ısı ve elektrikten mahrum etmeyi amaçlıyor. Başkan Putin, kışı sivil halka karşı bir silaha dönüştürmeye çalışıyor. Sivil kayıpların eşlik ettiği askeri hedeflere yönelik bir saldırı değildir. Milyonlarca Ukraynalı temel hizmetlerden mahrum kaldığında bu, sivil halka yönelik büyük bir saldırıdır” dedi.

Beyaz Rusya topraklarına roket düştü, Minsk Ukrayna’yı suçladı

Bundan sonra, savaşın bitiminden sonra bile gelecekte Rusya ile “normal” ilişkilere dönüşü hayal etmenin çok zor olduğunu kaydederek “Gelecekte Rusya ile ilişkilerin nasıl olacağı Rusya Federasyonu’nun tavrına bağlı. Enerji gibi kritik stratejik metalara yüksek oranda bağımlılığa yeniden izin vereceğimizi hayal etmek çok zor. Rusya’ya bağımlılık, şimdi Ukrayna’ya desteğimizi durdurmak için kullanmaya çalıştığı saldırı noktalarını oluşturdu. Gaza bağımlılık bizi savunmasız hale getirdi” dedi.

Bildirildiği üzere, NATO ve İttifak’ın müttefik ülkeleri, Rus askeri işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna’ya siyasi, pratik ve askeri yardım sağlıyor. İttifak, Ukrayna’ya ölümcül olmayan ekipman, yakıt, ilaçlar, kişisel koruyucu ekipman, kışlık giysiler, insansız hava araçlarıyla mücadele araçları vb. sağlıyor. Silah sistemlerinin ve mühimmatın çoğu NATO üyesi ülkelerden ve ortak ülkelerden, özellikle Ukrayna’yı destekleyen Ramstein Konferansı formatında geliyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com