CreditWest Bank’a küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için 5 milyon dolarlık kredi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB), CreditWest Bank ile Ukrayna’da küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) gelişimini desteklemek için 5 milyon dolarlık yeni bir kredi anlaşması imzaladı.

Bankalar tarafından yapılan açıklamada, “BSTDB’nin yeni mekanizması, CreditWest Bank tarafından uygulanan KOBİ’lerin kredi portföyünü genişletme stratejisine uygun olarak özel küçük ve orta ölçekli işletmeler ve girişimciler için finansman kullanılabilirliğini artırmak için kullanılacak.” denildi.

Ukrayna bankası, stratejinin bir parçası olarak, KOBİ’leri desteklemek için uluslararası ve ulusal programlara aktif olarak katıldığını da ekledi.

BSTDB ve CreditWest Bank, 5 milyon dolarlık döner hat ticaret finansmanı sağlandığı 2015 yılından bu yana aktif olarak işbirliği içinde olduklarını hatırlattı ve bu hat kapsamında BSTDB, Ukraynalı şirketlerin Karadeniz bölgesi ve dışındaki ülkelerle operasyonları için Ukrayna bankasına dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere toplam 35 milyon dolar tahsis etti.

Finans kuruluşları, Türk Altınbaş ailesi tarafından kontrol edilen CreditWest Bank ile BSTDB arasındaki ortaklığın, BSTDB’nin üye ülkeler arasındaki sınır ötesi Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY), özellikle Türkiye-Ukrayna ekonomik ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesine verdiği desteğin bir örneği olduğunu belirtiyor.

CreditWest Bankası 2006 yılında kuruldu. Tek hissedarı Türk Altınbaş Holding A.Ş. olup, Altınbaş Grubu, mücevher üretimi, finans ve enerji, lojistik, gayrimenkul, eğitim ve spor alanlarında faaliyet gösteren şirketleri içermektedir.

Ukrayna Ulusal Bankası’na göre, 1 Haziran 2021 itibariyle, banka toplam aktifler (2.003 milyar UAH) açısından ülkede faaliyet gösteren 73 arasında 51. sırada yer aldı.

BSTDB, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 11 devletini birleştiren uluslararası bir kuruluştur. Türkiye, Rusya ve Yunanistan’ın sermayedeki payları %16,5, Romanya %14, Ukrayna ve Bulgaristan %13,5, Azerbaycan %5, Arnavutluk %2, Ermenistan %1, Gürcistan ve Moldova %0.5’tir.Banka, Karadeniz bölgesi ülkelerinin ekonomik işbirliğini, ticaretini ve işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Banka, 10 yıla kadar orta ve uzun vadeli kurumsal krediler ve proje finansmanı için 15 yıla kadar kredi vermektedir. Özel sektör için kredi hacmi 90 milyon Euro’ya kadar, kamu sektörü için 120 milyon Euro’ya kadar çıkabilir.

Ukrayna, koronavirüsten iyileşenleri de kendi kendine tecrit zorunluluğundan çıkarttı

Yıllar içinde BSTDB, Ukrayna için 836 milyon Euro karşılığında 52 projeye onay verdi. Bankanın 2020 sonundaki portföyü 2 milyar Euro’yu aştı, bu da 2019’a göre %12 daha fazladır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com